Jiří Paroubek: Blíží se poslední bitva o premiéra?

19.04.2019 16:01

Řekněme to krátce: Policie navrhla obžalovat premiéra Andreje Babiše a ostatní obviněné v dotační kauze kolem výstavby Farmy Čapí hnízdo.

Jiří Paroubek: Blíží se poslední bitva o premiéra?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Je škoda, když před třemi lety, kdy se poprvé objevila kauza Čapí hnízdo na veřejnosti, A.Babiš neudělal jeden rozumný závěr. Kdyby zaplatil 50 mil. Kč zpět do státního rozpočtu, což je částka, kterou Farma dostala jako dotaci z evropských peněz, mnohé by to změnilo. Buď zcela selhalo, poprvé v takové míře, jeho jinak vynikající marketingové zázemí anebo A. Babiš ignoroval jeho doporučení. Nejde asi jen o marketingové zázemí, ale v celé věci by své stanovisko měli jistě dát také Babišovi také právníci. Babiš, i kdyby tehdy zaplatil 50 mil. Kč, by jistě mohl být stíhán, ale už by to bylo o něčem úplně jiném. A pak si umím i představit, že by celou věc mohla ukončit udělená milost prezidenta republiky. Pokud by státu nevznikla žádná škoda, bylo by to přijatelné řešení. Ne sice úplně čisté, ale přijatelné.

Mé stanovisko k celé věci je dlouhodobě jasné. Vždy jsem v politice prosazoval a uplatňoval princip presumpce viny. Není šťastná situace, když premiér země je obviněn orgány činnými v trestním řízení z trestného činu. A už úplně politicky a společensky nepřijatelná by byla situace, pokud by premiér byl dokonce obžalován.

Je přirozenou snahou pravicové opozice této situace premiéra Babiše a hnutí ANO využít k politickému boji proti nim. Na druhé straně, věcně vzato, je Babiš dobrým premiérem. Vláda plní své programové cíle a zemi se daří. Když se dívám na politický plankton v čele stran pravicové opozice, trochu mě jímá hrůza při představě, že by tito lidé mohli vést tuto zemi. Prostě k tomu nedorostli a z jejich veřejných vystoupení plyne, že nemají ani představu, jak by to mohli vlastně dělat. Zřejmě nejčistší řešení by bylo, aby v okamžiku obžaloby, pokud tato bude státním zastupitelstvím vznesena, Andrej Babiš odstoupil a předal premiérskou funkci svému náměstkovi ve vládě, Richardu Brabcovi.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla