Jiří Paroubek: Byty OKD. Zbavují Bakalu definitivně problému?

19.12.2019 17:36

A tak se stalo to, co každý musel očekávat. Bývalé hornické byty těžební společnosti OKD jsou znovu na prodej. Připomenu jen, že je při prodeji minoritního podílu státu v OKD a po získání celé společnosti OKD v roce 2004, získal spolu se svým společníkem, zkrachovalý uhlobaron Bakala.

Jiří Paroubek: Byty OKD. Zbavují Bakalu definitivně problému?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Těchto bytů, osvěžme si paměť, je přes 43 tisíc. A ještě připomenu, že se Bakala veřejným příslibem zavázal, že tyto byty prodá zájemcům z řad nájemníků, což byli vesměs horníci či jiní pracovníci těžební společnosti OKD. V těchto bytech dnes bydlí nějakých 90 – 100 tisíc nájemníků a Bakalova firma RPG je prodala americkým fondům Residomo. Slušné mravy by předpokládaly, že při prodeji bytů tehdejší nový nabyvatel Residomo, zdědil také závazek k prodeji bytů nájemníkům, kteří o to projeví zájem za okasní ceny. No a nyní dochází podle všeho k dalšímu majetkovému posunu, a sice Residomo prodává „balík“ nájemních bytů jinému investorovi.

Bude zajímavé vědět, pokud tyto informace vůbec vyplují na povrch, za kolik nový majitel byty od Residoma získal. To bude nejlepším vodítkem odhadu, kolik asi Residomo zaplatilo Bakalovi. Ti, kdo zavinili současný stav, kdy nájemníci bytů OKD žijí ve značné nejistotě, dělají jako, že se jich to netýká. Jsou to Bakala a jeho společník, jeho a Sobotkův advokát Pokorný a někdejší premiér Sobotka. Dnes se nájemníci oprávněně obávají, že se byty začnou prodávat za současné tržní ceny hlava nehlava.

Je otázka, kdy začne ministerstvo financí (MF) realizovat jeden z důležitých námětů parlamentní vyšetřovací komise, podat určovací žalobu na vlastnictví bytového fondu, tedy více než oněch 43 tisíc bytů OKD. Parlamentní vyšetřovací komise pro privatizaci OKD ve svém stanovisku vyjádřila názor, že bytový fond OKD byl v roce 2004 zprivatizován v rozporu s tehdy platnými zákony. A pokud takto připraví MF žalobu, měl by o ní rozhodnout soud. Tedy, zda jsou majitelé současní vlastníci anebo zda bytový fond ještě stále patří státu.

Pokud MF žalobu v dohledné době nepodá, měli by členové parlamentní komise pro šetření privatizace OKD, která odvedla velmi slušnou práci, interpelovat ministra financí a premiéra.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…