Jiří Paroubek: Čeká nás slovenský scénář

15.11.2018 15:46

Tak jako letos na jaře na Slovensku, můžeme i u nás čekat vyvolání vládní krize a její eskalaci prostřednictvím masových shromáždění, které budou probíhat ve velkých českých městech.

Jiří Paroubek: Čeká nás slovenský scénář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Na Slovensku, po vraždě novináře Kuciaka, kde dnes vidíme, že se jednalo o vraždu s kriminálním pozadím, došlo k velkému rozjitření části občanské veřejnosti, která je vlastně celé desetiletí nespokojena s vládou (vlastně hegemonií) strany SMER a jde ji o to, změnit politické poměry v zemi. To se povedlo jen částečně a vláda vedená SMERem pokračovala již sice bez Roberta Fica dál.

V našich podmínkách, abych tak cynicky řekl, chybí ovšem nějaký vhodný mrtvý. Česká opozice může proto operovat pouze vyjádřeními Babiše ml., který se ze svého švýcarského bydliště vyjadřuje, de facto, ke kauze Čapí hnízdo. Přitom každému objektivnímu a nezávislému pozorovateli musí být jasné, že se jedná o svědectví osoby více nebo méně duševně nemocné. Samozřejmě, že protiargumentem může být, že to nebyla opozice, kdo Babišovy děti zapojil do hry o Čapí hnízdo. Je to pravda, ale jen do určité míry.

Využití duševně nemocné osoby k závažnému svědectví, což může vést až k pádu české vlády, je minimálně v rozporu s novinářskou etikou. Ale Slonková s Kubíkem žádnou etiku nemají. A nemá ji ani vedení TV Seznam, které celou tuto) šarádu umožnilo. Výsledkem bude vládní krize, ale jak se již vyjádřil Tomio Okamura, je připraven svým angažmá případně udržet u moci vládu hnutí ANO dál.

V tom případě je eventuální oběť sociální demokracie spočívající v odchodu z Babišovi vlády v celku zbytečná. Pokud bude Babiš zlobit, je opozice připravena k hlasování o nedůvěře vládě ve sněmovně (teď už může rovnou škrtnout 22 hlasů okamurovců) a využít také dění na ulicích velkých českých měst. Nepochybuji vůbec o tom, že takové demonstrace v souvislosti s výročím 17. listopadu 1989 nastanou. Proto toto načasování a spuštění kampaně proti A. Babišovi.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty