Jiří Paroubek: Cesta k dezorganizaci státu otevřena

13.11.2020 14:37

Česká pravice se po říjnových volbách do krajských zastupitelstev a zejména do Senátu cítí na koni, a to i ve vztahu ke sněmovním volbám napřesrok. Je pravdou, že pravice získala nové pozice v obou volebních disciplínách, což jí nalévá do žil novou krev a zvyšuje sebevědomí.

Jiří Paroubek: Cesta k dezorganizaci státu otevřena
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Málokdo z jejích předáků je natolik realistický, aby si přiznal, že krajské a senátní volby na jedné straně a sněmovní volby na straně druhé, jsou zcela rozdílné disciplíny. Je v nich značně rozdílná struktura voličů. Nicméně, pravice vytváří při přípravě na sněmovní volby za rok dvě předvolební aliance, jednu konzervativní a druhou liberální. A už se objevují nápady, co by chtěly tyto jednotlivé bloky také v příští pravicové vládě prosadit.

Tak poslanec za STAN Jan Farský, plánuje přesunout do roku 2027 do všech krajských měst, s výjimkou Brna, vybraných patnáct centrálních úřadů. Např. Český báňský úřad do Ostravy (to by snad jistou logiku mělo, kdyby na Ostravsku pokračovala těžba uhlí). Do téhož města chce přesunout i Státní fond životního prostředí. Český statistický úřad by měl nově sídlit v Českých Budějovicích a Český telekomunikační úřad ve Zlíně. Drážní inspekce a Drážní úřad pak v Pardubicích. Správa úložišť radioaktivních odpadů a dále Státní zdravotní ústav v Karlových Varech. Se Státním fondem dopravní infrastruktury šup do Jihlavy. A Úřad pro ochranu osobních údajů do Plzně.

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

Autor návrhu ani jeho podporovatelé z Pirátů (ti vždy rádi podpoří chaotická řešení) a zčásti také z ODS, si nevzali poučení z toho, jak funguje Energetický regulační úřad, který byl při svém vzniku v roce 2001 usídlen v Jihlavě, ale fakticky působí přes svou pobočku v Praze.

Neumím si dost dobře představit, jako bývalý český premiér, toto rozštěpení centrální veřejné správy. V dnešní době je jistě možné většinu agendy řešit online. Ale celá řada věcí mezi různými úřady zůstává bez osobního jednání nevyřešena.

Přesun vybraných centrálních úřadů do regionů prý posílí zaměstnanost v těchto regionech, respektive sníží nezaměstnanost. Spíše by to podle mého názoru vedlo, alespoň v prvních letech po takovéto akci „kulový blesk“ ve státní správě, ke snížení kvality práce těchto úřadů. Velká část pracovníků zmíněných centrálních úřadů by jistě bez velkých problémů nalezla zaměstnání v pražském soukromém sektoru. Očekává se, že by se do regionů přesunula jen asi čtvrtina dosavadních zaměstnanců těchto úřadů. Ale ti ostatní by odešli se všemi svými znalostmi, know-how nenávratně pryč a byli by ztraceni pro potřeby státní správy. Je to vlastně smutná představa.

Pokud se hnutí STAN tu a tam snaží ve vládní koalici, v níž je zastoupeno, dosáhnout změny rozpočtového určení daní, a to na úkor krajů a velkých měst, je to zčásti hazardní hra, ale lze to politicky pochopit. STAN jako strana vznikl proto, aby prosazoval partikulární zájmy v zájmu politických potřeb starostů obcí a na zájmy státu zvysoka kašle. Ovšem tento návrh STANu na dezorganizaci části centrální státní správy je zatím majstrštyk v jejich úsilí. A politický popleta Farský si opravdu zaslouží metál za politické kutilství, které předvádí.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.