Jiří Paroubek: Chlapci, držte už ústa

16.04.2021 9:01

Petříček a jeho věrní, kteří utrpěli na sjezdu ČSSD politickou porážku, se zatím nedokážou s touto situací smířit. Je zřejmé, že to vůbec nečekali.

Jiří Paroubek: Chlapci, držte už ústa
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

A tak někteří z nich, a to je jistě také záležitost připravené marketingové akce, odcházejí ze sociální demokracie. Zatím jsem napočítal nějaké dva či tři odchody lidí, kterých žádná velká škoda není.

Některá, silně protivládní média z toho ovšem dělají velký exodus. Upřímně, koho kdy zajímaly odchody a vyhazovy lidí ze sociální demokracie za posledních jedenáct let? Zejména pak těch zhruba deset tisíc členů, kteří "zmizeli" za sedmileté vlády Sobotky nad ČSSD.

Když jsem odcházel z funkce předsedy ČSSD začátkem června 2010, po vítězných volbách do sněmovny, měla strana cca 25 tisíc členů. Dnes jich má něco přes 11 tisíc. Samozřejmě se dá očekávat, že trend poklesu členské základny bude pokračovat. Těch faktických, živých členů ČSSD mohou být podle mého odhadu nějaké tři až čtyři tisíce. To je ale pořád více, než kolik je „živých“ členů např. u Pirátů či v TOP 09 anebo v hnutí ANO, ve STAN a možná i v ODS.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Prostě, když odejde bývalý neviditelný poslanec ČSSD, který láskyplně vzpomíná na Špidlových 8% volebního výsledku ve volbách do EP anebo na 7% Sobotkova volebního výsledku na podzim 2017, není to žádná velká ztráta.

Zdá se ale, že „někdo“ má stále zájem živit přesvědčení, jaké bude mít porážka Petříčka a spol. fatální následky pro ČSSD.

Petříček sám, který je už dnes politickou mrtvolou bez schopnosti resuscitace, se vyjadřuje k připravované cestě předsedy ČSSD Hamáčka do Moskvy, kde chce Hamáček zajistit statisíce vakcín Sputnik V pro české občany. Petříčkovi je úplně fuk, že stále denně zbytečně umírají desítky českých občanů na covid-19 a že tou jedinou možnou cestou, jak tyto lidské ztráty zastavit je urychlení vakcinace. Pokud nám vakcíny nejsou schopny dodat západní farmaceutické firmy, je potřeba se poohlédnout jinde po světě. Jinak řečeno, Petříček se vydal cestou: čím hůř, tím lépe.

Včerejší Právo se snaží zpochybnit nového ministra zahraničí Kulhánka, který má nahradit odvolaného Petříčka. Údajný „jeden z politiků ČSSD“ se prý Právu vyjádřil, že Kulhánek „…nebude rovnocenným protihráčem Babišovi nebo Zemanovi“. To je vcelku nechutné vyjádření. A ještě k tomu anonymní. Kdo by např. z dnešních lídrů opozice byl takovým rovnocenným protihráčem Babiše či Zemana? Myslím si, že nikdo z nich. A pokud jde o Kulhánka, tak se uvidí. Má plnou kvalifikaci. Vynikající zahraniční vysokou školu. Zná několik jazyků. Pracoval na náročných místech ve státní správě. Prostě má vyšší kvalifikaci nežli jeho předchůdce, který přišel do pozice ministra z funkce asistenta europoslance Pocheho. A vyšší kvalifikaci k výkonu ministerské funkce nežli naprostá většina lídrů stran pravice.

To, že jsou protivládní média smutná, že ve vládě už nebude existovat tenze, kterou Petříček řadu měsíců vytvářel, asi dojímá jen lídry pravice. Sociální demokracie se teď musí rychle konsolidovat. Nabídnout české veřejnosti zajímavé osobnosti a zajímavý volební program. To by v zásadě byla nejlepší odpověď na vyjadřování zhrzených politiků z Petříčkova tábora, kteří neumí unést svou porážku.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …