Jiří Paroubek: Hezké i nerealistické Babišovy návrhy

12.11.2018 17:34

Na včerejším prvním pařížském Světovém mírovém fóru vystoupil v jedné z jeho sekcí také český premiér Andrej Babiš. V průběhu včerejška přišel s dvěma zajímavými myšlenkami. Češi by se prý měli zapojit přímo do bojových operací proti mezinárodnímu terorismu. Tedy, jinak řečeno, zapojit se do bojů tam, kde se proti němu bojuje, především pak v Afghánistánu.

Jiří Paroubek: Hezké i nerealistické Babišovy návrhy
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Nesdílím toto nadšení pro ozbrojené misionářství. Situaci např. v Afghánistánu prostě nelze vojenskými prostředky vyřešit. A dnes nemá smysl se pouštět do zintenzivnění bojových operací českých vojáků, které budou přinášet jen další mrtvé české vojáky. Bude také dobré, když podobné „nápady“ českého premiéra budou napříště korigovat sociální demokraté jako koaliční partner hnutí ANO.

Andrej Babiš přišel přímo na pařížském fóru do diskuze ještě s jednou myšlenkou. Ta se mi líbí mnohem více a koneckonců, už jsem ji několikrát v nedávné minulosti ve svých článcích formuloval. Jde o to, aby část nesmyslně vysokých vojenských výdajů byla přesunuta z hospodářsky vyspělých států do Afriky.

Je to rozumný návrh spočívající v tom, že by se za tyto peníze mohla vybudovat v afrických zemích potřebná průmyslová, zemědělská a dopravní i jiná infrastruktura. A to by umožnilo rozvojovým zemím postarat se o vlastní obyvatele, aby nehledali jednou perspektivu a záchranu své existence v útěku ze svých zemí do Evropy. Takto by mohly postupovat také Spojené státy ve vztahu k zemím Střední Ameriky, kde se nejčastěji formují „karavany“ imigrant,ů směřující k americko-mexické hranici.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…