Jiří Paroubek: Jak dál ČSSD?

01.03.2019 9:45

O prvním víkendu v březnu se v Hradci Králové sejde sjezd nejstarší politické strany v zemi, sociální demokracie. Sociální demokracie je vládní strana a proto bude její sjezd sledován s jistým napětím a pozorností větší nežli tomu je u sjezdů nevládních politických stran.

Jiří Paroubek: Jak dál ČSSD?
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Průzkumy veřejného mínění hodnotí volební možnosti ČSSD poněkud rozdílně. U SANEP a STEM.cz je to kolem 8%, ale u agentur KANTAR a SANEP to je v jednom případě kolem 5%, ve druhém o nějakou desetinu procenta více.

Vývoj volebních preferencí ČSSD tedy vybízí k velké ostražitosti. Otázka, kterou si často kladu, jak by strana měla postupovat, aby postupně zvyšovala svůj voličský potenciál a dostala se v první chvíli alespoň do bezpečí, tj. do rozmezí 10 – 20% volebních preferencí. A postupně, aby se začala vracet do svých někdejších pozic, tedy na úroveň 20 – 30%...

Nutné jsou především změny v oblasti programové. Za dobu od posledních voleb do poslanecké sněmovny jsme ale mnoho velkých a zejména nových programových cílů u ČSSD neviděli. Strana se v poslední době soustřeďuje především na oblast sociální politiky. V posledních dvou a půl letech jsem v několika svých článcích zmiňoval postupně nějakých dvacet možných programových cílů, které by mohly oživit program sociální demokracie. Sociální demokracie zažila v posledních osmi letech ohromný odliv voličů. Jejím cílem by proto mělo být získat tyto voliče postupně zpět (což se zajisté nepodaří bezezbytku), případně získat voliče nové, kteří tuto stranu v minulosti nikdy nevolili. Nezbytné je proto překonat jistý programový stereotyp a poněkud archaické a staromódní pojetí programu, orientujícího se hlavně na oblast sociální politiky. Pokud se někdo chce podrobněji seznámit s programovými cíli, které jsem za poslední dobu uváděl ve svých článcích, může se na ně podívat na tomto serveru: „ Existuje cesta k moderní sociální demokracii? “, „ Programové cíle nové sociální demokracie “, „ Cesta k moderní sociální demokracii “ a „ Potřeba modernizace ČSSD ". V tuto chvíli se mi zdá, že největší aktuálnost ze všeho má problematika exekucí, která se týká zhruba dvou a půl milionu občanů, kteří jimi jsou tak nebo onak zasaženi a dále bytová oblast. Jde o to, vytvořit bázi zákonů, které by umožňovaly výstavbu komunálních nájemních bytů, dále sociálních a také družstevních bytů. V současné době čelíme nedostatku nájemních bytů pro občany, jejichž příjmy neumožňují, aby někdy bydleli ve vlastním bytě či domě a dále je potřeba desetitisíců sociálních bytů.

Nicméně tyto dva programové okruhy (exekuce a byty) dávám na první místo zájmu pocitově. Pokud by strana chtěla některé z těch zhruba dvaceti programových cílů vybrat jako své programové priority, tak je potřeba, aby tak učinila na základě standardní profesionální analýzy prostřednictvím „Focus Group“. V tuto chvíli, a to si myslím, že sleduji sociální demokracii dost pečlivě a umím pracovat s informacemi, nevidím žádné velké programové téma, které by strana prosazovala.

V letech 2007 – 2009 strana věnovala velkou pozornost otázkám své modernizace. Byla to reforma stranického života prováděná shora, ke které je možné se vrátit, vyhodnotit a formulovat nové cíle v této oblasti. Strana potřebuje ze sebe prostě setřepat odér strany sociálních dávek a jakési protokomunistické strany. Modernizace ČSSD pomohla této straně v uvedených letech, tedy především v letech 2008 a 2009, k vynikajícím volebním výsledkům.

Další oblast, kterou se strana musí zabývat velmi intenzivně a vrátit se k dobrým zkušenostem z předchozích let, je oblast marketingu. Do značné míry toto téma souvisí s modernizací ČSSD. Základem všeho je pochopitelně programový rámec, ale mediální témata je možné čerpat i mimo rámec programu ČSSD. To, co je důležité a co se v ČSSD dařilo v letech 2005 – 2010, to byla strategická iniciativa v oblasti marketingu. Sociální demokracie přicházela velmi často do společenského diskursu s novými tématy. Tím nutila ostatní strany, aby se k těmto tématům vymezovaly a česká společnost se naučila vnímat ČSSD jako klíčového hráče politické scény. Dnes se snaží o podobný přístup trvalé strategické iniciativy v médiích soc.dem. ministryně práce. Kromě těchto třech oblastí, tedy programu, modernizace a marketingu by se strana měla vrátit k některým svým dalším dobrým zkušenostem.

Jedna z těchto zkušeností spočívá v nekompromisním uplatňování principu presumpce viny u všech členů a funkcionářů strany bez výjimky. Jinak řečeno, pokud někdo z členů ČSSD bude orgány činnými v trestním řízení obviněn, měl by si pozastavit členství ve straně a odejít ze stranických a veřejných funkcí. Prostě strana by měla uplatňovat nekompromisně samočistící mechanismy s tím, že pokud se obviněný člen zbaví svého obvinění, bude navrácen do politických funkcí. Důležité pro další vývoj sociální demokracie jsou samozřejmě také změny v personální oblasti. Pokud jde o obnovu pozice ČSSD ve společnosti, tak nejvíce ji ovlivní působení ministrů za ČSSD ve vládě a také místopředsedů ČSSD a nejviditelnějších ústavních funkcionářů (místopředsedové sněmovny a senátu). Co vidím jako nezbytné, to je úplné odstranění vlivu kmotrů, kteří působili za Sobotkova vedení a silně ovlivňovali politiku strany. Vliv těchto lidí do jisté míry přetrvává a je potřeba jej definitivně ukončit a rozbít jejich klientelistické sítě. Např. v Praze to může jít hladčeji v situaci, kdy strana není po volbách zastoupena ani na pražské radnici, ani na radnicích městských částí. Samozřejmě, že návrat do původních pozic na radnici města i městských částí nebude vůbec jednoduchý... A nejsou ho schopni zajistit lidé, kteří dosud městskou organizaci v Praze vedou a kteří vše prohráli. A podobné je to také v řadě krajů.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…