Jiří Paroubek: Jsou tyto volby referendem o Babišově vládě?

02.10.2020 13:15

Některé komentáře pravicových a antibabšovských žurnalistů větří krev. Tedy tu Babišovu a vládní.

Jiří Paroubek: Jsou tyto volby referendem o Babišově vládě?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Není sporu o tom, že krajské a senátní volby jsou vždy především o vládní politice. Témata, o kterých lidé přemítají, než jdou do volebních místností, aby rozhodli o složení krajských zastupitelstev a třetině Senátu, jsou v drtivé většině celostátní. Sociální demokracie se před krajskými a senátními volbami v roce 2008 soustředila na téma zdravotnictví, ale také na téma boje proti umístění americké vojenské základny u nás. Novináři si věci rádi zjednodušují a proto stereotypně opakují, že volby v roce 2008 byly o poplatcích ve zdravotnictví.

Tak tomu ale není. Tedy není tomu tak úplně. Tehdy šlo sociální demokracii o to, zabránit amerikanizaci českého zdravotnictví, jak si ji představovala česká pravice, tedy ODS a Kalousek se Schwarzenbergem. Bylo to více než předvídavé. Protože neamerikanizované české zdravotnictví letos ustálo první vlnu pandemie koronaviru a to americké v zásadě kolabuje. Jak může nekolabovat zdravotnictví, zdravotnický systém, v němž 29 milionů lidí nemá zdravotní pojištění. A kde i miliony lidí ze středních vrstev s určitým zdravotním pojištěním se při náporu závažné nemoci rychle finančně vyčerpají a často přijdou o celoživotní úspory.

V krajských volbách v roce 2012 a 2016 taková velká programová témata již nebyla.

V tomto roce je volební kampaň ve znamení koronaviru. Všechna ostatní závažná témata jsou upozaděna. Ať už se jedná o boj proti suchu, komunální bydlení, bezpečnost atd. Na prvním místě je  tedy zdravotnictví a jeho efektivnost a schopnost čelit krizi.

Premiér Babiš za asistence svého četného štábu poradců a marketingových odborníků udělal obrovskou politickou chybu. S personálními opatřeními v boji proti druhé vlně pandemie, měl přijít o týden či deset dní dříve. Chtělo to jen včas jmenovat Hamáčka šéfem krizového štábu a Prymulu posunout do významné funkce v rámci krizového štábu. Nakonec se A. Babiš s jistým zpožděním odhodlal pro ještě zesílené řešení. Hamáček tak přišel na "své" jarní místo v čele krizového štábu a Prymula na Vojtěchovo místo v čele ministerstva zdravotnictví.

Prostě vládu teď čeká řada nepopulárních kroků, které budou vnímat určité zájmové skupiny v rámci společnosti úkorně. Ale to se projeví především až po volbách.

Andrej Babiš dával až ostentativně najevo svůj osobní nezájem o výsledek hnutí ANO v krajských a senátních volbách. V krajských volbách věci pro ANO dopadnou samospádem, a i když v důsledku liknavosti A. Babiše za velkého jásotu antibabšovských komentátorů a publicistů, hnutí ANO ztrácí voličské preference, na Babiše si nepřijdou. Před čtyřmi lety totiž v krajských volbách získal jen 21% hlasů. A chtěl bych se skoro vsadit, že teď to bude o nějaké to procento více. Krajské volby mu umožní pročistit hnutí a zbavit se běžným manažerským způsobem, na který je zvyklý z Agrofertu, málo schopných anebo slabých kusů. Jejich příkladem je především dosavadní hejtmanka ve Středních Čechách Jermanová.

Nicméně se domnívám, že pro hnutí ANO bude velmi obtížné, postavit se do čela krajských koalic v krajích, kde bude mít méně než 30% hlasů. Přes 30%  nejspíš dostane jen v Moravskoslezském kraji, díky svému mimořádně kompetentnímu hejtmanovi Vondrákovi.

A v ostatních krajích nastupuje to, čemu Američané říkají „nové sázky“. Prostě, nejspíše dojde k politickému zemětřesení.

Druhá vládní strana, ČSSD, je ve složitější situaci. Nikdo od ní ovšem neočekává velké zázraky. V této etapě znovuvýstavby ČSSD půjde o to, uhájit co nejvíce z dosavadních pozic. Jde tedy o to, udržet účast v zastupitelstvech podle možnosti ve všech krajích ČR. Ještě těsně před koronavirovou krizí se to zdálo být nemožné. Podle průzkumu, který byl zveřejněn počátkem března, by se ČSSD tehdy dostala s odřenýma ušima snad do tří zastupitelstev krajů. Dovolím si předpokládat, že teď je situace podstatně lepší.

Qasikoaliční komunistická strana bude mít těžkosti se udržet v každém z třinácti krajských zastupitelstev. Je prostě demodé a nemá s výjimkou oslabené sociální demokracie žádného potenciálního koaličního partnera.

Rozdrobená pravice s nejrůznějšími krajskými uskupeními vytváří před volbami předvolební aliance a po volbách bude jistě schopna vytvářet i povolební krajské koalice. Tyto krajské volby prostě vyhraje. Potvrdí si správnost své chybné strategie, spočívající v nekonečných a nekonstruktivních útocích na A. Babiše. Vyhraje bitvu a de facto posílí politickou pozici A. Babiše, ale i vládních sociálních demokratů před volbami do sněmovny, které budou za rok. Prostě pravice ovládne kraje a vláda nebude již kompromitována chybami představitelů svých stran na krajské úrovni.

Takže žádná krev nepoteče a pravicoví publicisté budou muset zchladit své nadšení.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Absence historické paměti

15:22 Ivo Strejček: Absence historické paměti

Přestože oslavy konce II. světové války jsou již bezmála týden za námi, chci se k nim dnes ještě vrá…