Jiří Paroubek: Mistři smrtonosné taktiky

12.01.2019 16:10

Tak by se daly nazvat taktické tahy pražské sociální demokracie, respektive jejího vedení. Osud téhle organizace mě vcelku dost zajímá, protože jsem 14 či 15 let od roku 1990 budoval pozici sociální demokracie na pražské radnici.

Jiří Paroubek: Mistři smrtonosné taktiky
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

A myslím, aniž bych příliš přeháněl svou osobní zásluhu a dosažené vysledky, že se mi v průběhu let podařilo vytvořit z ČSSD na radnici velmi vážený a respektovaný politický subjekt. To se ovšem společným úsilím různých Pocheů a jejich asistentů Dolínků, bojovníků proti ruským agentům a Zemanovcům jako je současný předseda Pavlík, podařilo zcela zničit. ČSSD vypadla v komunálních volbách nejen ze zastupitelstva pražského, ale také ze všech zastupitelstev 57 městských částí. Je toho času zkrátka pro srandu...O to větší má ambice...

Teď by měla strana v Praze zpytovat svědomí, zejména pak vyměnit osoby a obsazení ve svém vedení a přejít k jisté pokoře a skromnosti. Jinak se totiž obnovit důvěra veřejnosti nedá. A samozřejmě to chce také velmi tvrdou a koncepční práci. Zatím chlapci a děvčata ve vedení pražské soc.dem. myslí jen na šavle a prapory, vlastně ani nechápou, co dělají špatně. Předseda pražské organizace Pavlík po historickém neúspěchu ČSSD v podzimních komunálních volbách se zřejmě za odměnu nyní stal náměstkem ministra školství. To je úžasný politický tah. A nyní další bývalý asistent europoslance Pocheho, ministr zahraničí T.Petřícek, avansuje na pozici místopředsedy ČSSD. Fráze, kterými momentalně zásobuje ve svých četných rozhovorech českou veřejnost, mě definitivně přesvědčují o tom, že by měl zůstat nadále Pocheovým asistentem. Fráze o vzdělávání, umělé inteligenci a další bláboly jsou únavné už z toho hlediska, že je vlastně dnes sděluje každý politický subjekt.

Myslím si ale, že pokud jde o politické priority ČSSD, tak by to mělo být něco úplně jiného. Petříčkovo blouznění o ČSSD jako o straně v budoucnu „západoevropského střihu“ svědčí o tom, že Petříček vůbec nevnímá politické reálie západní Evropy. Možná, že by mohl ctěnému publiku, které je tak neopatrné, že snad čte jeho duševní výplody, sdělit, co tím myslí. Která socialistická nebo sociálně – demokratická strana v západní Evropě má dnes být tím úžasným vzorem pro ČSSD. Momentálně totiž o žádné takové nevím. Snad jen, když zavřu obě oči a všechna kuří oka na nohách, tak by to mohla za jistých okolností být Labour Party (podle posledních průzkumů veřejného mínění však za konzervativci poměrně výrazně zaostává). Prostě Petříčkovy duté fráze místo programu a volání po programu nahrazující potřebné programové změny. To je politika v podání dnešních špiček pražské ČSSD. Nepředpokládám ovšem, že by současní „vůdci“ pražské ČSSD dnes večer na městské konferenci ukončili své trápení ve vedení této nešťastné organizace. Prostě nemají potřebnou soudnost, ani sebereflexi. Chtějí být u toho až do trpkého konce. Ale co ten trpký konec vlastně znamená?

V tuhle chvíli si chlapci a děvčata z pražské organizace ČSSD chtějí vynutit zvolení Petříčka místopředsedou strany a jdou na to od lesa. Oni na své konferenci nepodpoří Hamáčka na předsedu a pak se pustí do tvrdého zákulisního vyjednávání se Středočechy a dalšími kraji o vzájemné podpoře a vzájemné výměně hlasů pro předsedu a místopředsedy. Co na tom, že tato Sobotkou, Pochem a dalšími borci k dokonalosti dovedená taktika „něco za něco“, přivedla stranu do současného úpadku a na hranici její existence. Prostě vesele se v ní pokračuje dál. Bez ohledu na výsledky, schopnosti atd. J.Zimola, který v komunálních volbách ve své obci získal s kandidátkou ČSSD přes 50% hlasů voličů, prý nemá budoucnost – tedy podle Petříčka a spol. – ale Petříček s necelými 2%, které získala pod jeho lídrovstvím ČSSD v MČ Prahy 7, je ten správný kádr, na kterém se má stavět.

Pokud bude tato personální politika v ČSSD pokračovat, pak v jarních volbách do Evropského parlamentu tato strana nezadržitelně směřuje k volebnímu výsledku, který bude podobný tomu pražskému výprasku v komunálních volbách.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …