Jiří Paroubek: Mistrovství světa v lyžování před deseti lety

23.02.2019 11:34

Média, především ta bulvární, řeší v těchto dnech odpovědnost za dluh ve výši 112 mil. Kč, který vznikl jako výsledek pořádání šampionátu v lyžování v Liberci před deseti lety. Když se mě na to média zeptala, řekl jsem otevřeně, kdo si myslím, že byl za finanční problémy mistrovství světa (MS) odpovědný.

Jiří Paroubek: Mistrovství světa v lyžování před deseti lety
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Byl to v první řadě stát, přesněji vláda M. Topolánka, dále Liberecký kraj a jeho vedení a také město Liberec. Ti všichni dopustili, že se rozpočet MS v lyžování jaksi rozběhl do nekontrolované výše. A z tohoto rozpočtu MS v lyžování čerpaly firmy, které měly blízko k vládnoucím garniturám v těchto strukturách veřejné a státní správy. Tedy firmy spjaté zejména s Občanskou demokratickou stranou.

Svůj podíl ovšem na finančních těžkostech MS měli i Zelení. Ti opanovali prostřednictvím ministryně Kuchtové a jejího náměstka Soukupa ministerstvo školství tělovýchovy a sportu po volbách v roce 2006. A jejich vlastně jedinou aktivitou v souvislosti s MS v lyžování bylo, že zlikvidovali dosavadní řídící výbor mistrovství světa, který vcelku dobře pracoval a nahradili jej jiným, povolnějším.

Pokud jde o někdejšího náměstka ministryně školství Soukupa, ano, je to stejný Soukup, který ve svých kabaretních pořadech v TV Barrandov rád tepe, tu pravdivě, tu nepravdivě, politiky i soukromé osoby a obviňuje je z rozkrádání veřejných peněz. J. Soukup byl náměstkem ministryně pro sport a zcela nepochybně do jeho kompetence spadala i problematika MS v lyžování. Soukup se tedy minimálně podílel na vzniku vážných finančních problémů MS, které ve svých důsledcích vedly k tomu, že se nepodařilo naplnit nejen finanční záměr mistrovství, ale zejména představy v oblasti společenské a sportovní, které MS v lyžování mělo přinést.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…