Jiří Paroubek: ODS – nic nového

20.01.2020 15:43

Sledoval jsem klíčová vystoupení a klíčové události na kongresu ODS, který proběhl o tomto víkendu. Pokud jsem dobře pochopil celkovou atmosféru kongresu, byla poněkud zdrženlivě vítězná.

Jiří Paroubek: ODS – nic nového
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Předseda Fiala ve svém pečlivě připraveném kandidátském projevu nenechal nit suchou na současné vládní koalici, kterou označil za „polokomunistickou“. ODS si prostě libuje v nepřiměřených výrazech, když každému soudnému člověku musí být jasné, že tento výraz vztahovaný k současné vládě je přehnanou hyperbolou.

Předseda Fiala ve svém projevu řekl, že po příštích volbách do sněmovny může být jeho strana tou „seniorní“ stranou nové vládní koalice. Škodolibě bych dodal vládní koalice slovenského typu, tedy koalice čtyř či pěti politických subjektů (společný jmenovatel: aliance proti hnutí ANO), která by měla životnost tak maximálně něco přes rok. A že prý v takové koalici bude ODS „rozdávat karty“.

ODS je však dnes spíše stranou regionů a k tomu směřovalo vyjadřování předsedy Fialy, který akcentoval ambice ODS na krajské úrovni v podzimních regionálních volbách. Prostě ODS by chtěla mít několik hejtmanů tak, jako tomu bylo z dnešního hlediska v dávné minulosti krajů. Zdá se však, že v málokterém kraji může ODS zvládnout takovýto volební úkol tím, že bude zdaleka nejsilnější stranou v kraji a že tedy ostatní strany budou jaksi „žadonit“ o její přízeň, aby mohly právě s ní v kraji spoluvládnout. ODS bude v některých krajích zřejmě vytvářet předvolební aliance s jinými pravostředovými subjekty a takto se pokusí být tím, kdo bude v kraji „rozdávat karty“.

Ale tím, kdo bude rozdávat karty, se může stát i hnutí ANO, které má v současné době nejstabilnější volební podporu (kolem 30 %). A pokud budou pokračovat akce „Milionu chvilek“, může se A. Babišovi celkem bez velkého úsilí povést využít i v krajských volbách svého velkého volebního potenciálu, který je směřován spíše k jeho osobě.

Na kongresu zcela propadla dosavadní první místopředsedkyně strany Alexandra Udženija. Osobně mně to není líto, ale ODS tak bude mít vedení čistě maskulinní. V tom, že Udženija padla, se projevuje zdrženlivá nespokojenost funkcionářů ODS v krajích a okresech s tím, že strana v zásadě stagnuje v průzkumech na nějakých 10 – 14% volební podpory. Prostě ji chybí dynamika, kterou nejspíše definitivně ztratila v době neúspěšné Nečasovy vlády.

Zlatým hřebem konference byla kandidatura řeporyjského rusožroutského starosty Novotného. Ten kandidoval na funkci prvního místopředsedy strany na místo Udženiji v okamžiku, kdy ta neprošla. Jeho vystoupení bylo velmi živé, někdy za hranicí vulgarity, plné grimas a nepřiměřených gest jako v nějaké burlesce, ale plně ukázalo současný stav ODS. Prakticky každý sedmý delegát ODS dal tomuto politickému Pinocchiovi svůj hlas. Pokud by prošel a stal se místopředsedou, nemělo by už ani smysl psát komentář k tomuto kongresu.

Jinou kategorií vystoupení byl europoslanec A. Vondra, který byl zvolen místopředsedou s nejvyšším počtem hlasů. Vondra je zkušeným politikem, matadorem úzké euroatlantické spolupráce, což předvedl již ve svém sjezdovém vystoupení, když hovořil o tom, že bychom na našem území měli chtít a mít, podobně jako Poláci, vojenskou základnu americké armády. Je dobře, že Vondra s takovýmto nesmyslem přichází, protože právě proti takovýmto bludným hloupostem je možné vymezovat levicovou politiku. S tímto návrhem ve stavu nápadu, přichází v situaci, kdy se čeští občané cítí podle průzkumů ohrožováni nejméně ze všech členských zemí EU a NATO. Je to skvělé téma pro českou levici a bude dobré čím dál více spojovat Vondru a jeho poněkud extrémní názory poplatné tomu, co chtějí Američané, s ODS. Český volič většinově nikdy nepodporoval myšlenku navyšování vojenských výdajů, což mimochodem ODS velmi silně akcentuje, ani účasti Armády ČR v zahraničních misích.

Mohu říci, že ze všech komentářů a řečí, které jsem od představitelů ODS, komentátorů a analytiků slyšel, mě nejvíce zaujalo vyjádření analytika Mrklase, který tradičně v minulosti adoroval ODS. Mrklas je člověk z CEVRO Institutu, tedy vysoké školy založené Langerem. Podle Mrklase ODS již nikdy nebude schopna zvítězit ve volbách, jak to u ní bylo obvyklé od počátku 90. let. až do roku 2006, jednoduše proto, že ztratila důvěru širokých vrstev, zejména pak lidí ze střední třídy, kterou se jí už nikdy nepodaří obnovit. Ale vzhledem k tomu, že je nejsilnějším pravostředovým subjektem, může sehrát historickou úlohu gravitačního pole, ke kterému budou přitaženy ostatní pravostředové strany, a to k úzké spolupráci před volbami i po volbách.

Myslím, že to je nejrealističtější zhodnocení situace a současných možností ODS. Prostě ODS může za určitých okolností vstoupit do Strakovy akademie, ale jaksi spíše vedlejším, nežli hlavním vchodem. A dovoluji si jednou malou předpověď. Pokud se to profesoru Fialovi nepovede, tak po sněmovních volbách v roce 2022 bude ODS hledat nového předsedu. A i ten bude řešit kvadraturu kruhu. Zejména pokud se nepodaří snížit počet pravostředových subjektů ucházejících se o podporu voličů. Prostě rezervoár hlasů pro pravostředové strany je limitovaný a nebude narůstat.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…