Jiří Paroubek: Předvolební lithiová bouře

11.10.2017 19:00

Ministerstvo průmyslu dojednalo s australskou společností European Metals Holdings (EMH) memorandum o možné budoucí těžbě lithia v Krušných horách.

Jiří Paroubek: Předvolební lithiová bouře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Jiří Havlíček tuto nezávaznou dohodu podepsal. V denním tisku i u politických oponentů ČSSD se objevují úvahy o tom, že by vlastně celý výzkum a celou přípravu k těžbě mohla zajišťovat státní firma Diamo. Řekněme si ale otevřeně, že další průzkum, případně přípravné práce k zahájení těžby, si vyžádají miliardy korun, což možnosti státního rozpočtu příliš neumožňují. Koneckonců to v tuto chvíli není ani řešeno, protože australská firma EMH koupila nositele licence na těžbu lithia v ČR, firmu Geomet. EMH je tedy pro ministerstvo průmyslu relevantní partner k jednání, a řekněme si otevřeně, že memorandum žádný závazný charakter do budoucna nemá. Je prostě pouze krokem, který otevírá možnosti ke spolupráci při těžbě lithiové rudy.

V tomto směru se před nějakými čtrnácti dny vyjádřil v dopise Havlíčkovi také ministr životního prostředí za ANO R. Brabec. Teď se samozřejmě ANO i komunistům, ale také Okamurovcům, hodí vystupovat z pozice ochránců národních zájmů a chránit nerostné bohatství státu, z kterého už tak mnoho nezbylo.

Celá věc je dnes projednávána v senátu a vzhledem ke složení horní komory parlamentu nelze očekávat nějaký drastický útok na ministra průmyslu a obchodu, kterého předseda hnutí ANO vyzývá k odstoupení. Horší pro ČSSD ale může být situace v dolní komoře, tedy ve sněmovně, kde se celá pseudokauza bude projednávat v pondělí a hned na začátku projednání v mimořádné schůzi sněmovny se uvidí, zda oponenti memoranda mají ve sněmovně většinu potřebnou k jednání, či nikoli.

Čtyři dny před konáním voleb tyto tři strany, které odmítají memorandum, zkrátka využijí příležitost k frontálnímu útoku na ČSSD. Upřímně, nemyslím si, že ministr průmyslu udělal chybu. Memorandum je právně nezávazné a vyjadřuje pouze vůli obou stran pokračovat ve spolupráci v případě těžby lithia na Cínovci. Z tohoto hlediska nevidím národní zájem jako ohrožený. Jiná věc ovšem je, jaké emoce budou vyvolány akcí tří stran ve sněmovně. A z tohoto hlediska ti, kdo ministra průmyslu přiměli k podpisu smlouvy, a myslím, že vím, která zájmová skupina za tím stála, udělali velkou politickou chybu. A hlavně zbytečnou.

Pondělní jednání ve sněmovně nebude vedeno v duchu toho, jak věci ve skutečnosti jsou, ale co se o nich řekne a napíše. Babišovu tisku toto téma vydrží nejméně do středy…

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…