Jiří Paroubek: Průzkum Kantar.cz - Trend nebo pouhý výkyv?

11.06.2019 16:34

Obecně považuji výsledky průzkumů veřejného mínění agentury Kantar.cz zpracovávané pro ČT za dosti přesné. Poněkud mě proto překvapuje, že ve srovnání meziměsíčního vývoje u jednotlivých stran se v materiálech agentury objevují za duben 2019 jiná čísla nežli ta, která byla agenturou Kantar.cz zveřejněna v dubnu.

Jiří Paroubek: Průzkum Kantar.cz - Trend nebo pouhý výkyv?
Foto: reprofoto XTV, tan
Popisek: Expremiér Jiří Paroubek hostem XTV

Tak například hnutí ANO podle původních výsledků Kantar.cz za duben dosáhlo na 33% respondentů. V květnu jeho výsledek je 27,5% respondentů, ale Kantar.cz v tabulce ke květnovému průzkumu uvádí oslabení hnutí jen o 2,5%. Podobné je to s Piráty, kteří v původním dubnovém průzkumu získali 19% hlasů, v květnovém již jen 17,5%, ale podle přírůstkové analýzy v tabulce ke komentáři ke květnovému průzkumu je uvedeno, že zvýšili preference o 1,5%. U ODS je popis jednodušší: strana by získala v květnu 12,5%, v dubnu to bylo 13,5%. A ve srovnávací analýze materiálu o květnovém průzkumu je uvedeno, že strana poklesla o 1%.

V následujícím textu budu vycházet již jen ze zveřejněných výsledků agenturou Kantar.cz za květen a původních výsledků za duben 2019.

Na čtvrté místo průzkumu se podle agentury propracovala v květnu SPD s 10,5%, což je o 5% více, než kolik měla tato strana v dubnu. Také preference STAN podle průzkumu vyletěly z dubnových 3,5% na 7%. Tedy se zdvojnásobily.

Obě levicové strany (ČSSD, KSČM) se se svým volebním výsledkem pohybují kolem hranice 6%. ČSSD by získala 6%, což je o 0,5% méně než v dubnu. A KSČM by získala 6,5%, což je o 0,5% více nežli v dubnu. Pod hranicí ponoru v průzkumu zůstala KDU-ČSL s 4,5% (pokles o 0,5%) a TOP 09, která zůstala na dubnových 4%.

Je otázka, jak tyto výsledky interpretovat. Zda se u třech podle průzkumu nejsilnějších stran – hnutí ANO, Pirátů a ODS – jedná jen o jednorázový výkyv anebo naopak je to začátkem trendu určitého přeformátování české politické scény.

Podle výzkumných pracovníků Kantar.cz dochází k odlivu potenciálních voličů od hnutí ANO k ODS a Pirátům, čemuž ovšem výsledky průzkumu příliš neodpovídají. Všechny tři strany, jež se obvykle objevují v popředí průzkumů, totiž ztratily procentuálně zhruba stejně. Je také možné, že výsledek stran ve volbách byl do značné míry ovlivněn přístupem jejich voličů k evropským volbám. Jak známo, hnutí ANO mělo v květnových volbách do EP výsledek jen něco málo přesahující 20%. Prostě jeho levicoví a levostředoví voliči opět prokázali, že je Evropská unie příliš nezajímá.

Jiří Paroubek

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…