Jiří Paroubek: Průzkum k postojům Čechů k cizincům

14.04.2019 7:32

V průběhu měsíce března zpracovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) průzkum k postojům české veřejnosti vůči cizincům nově příchozím do ČR.

Jiří Paroubek: Průzkum k postojům Čechů k cizincům
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Je zajímavé, že podle tohoto průzkumu se více než 53% respondentů domnívá, že  tito cizinci představují pro Českou republiku problém. Ale v místě bydliště občanů tento problém vidí jen 23%. Naopak 52% respondentů jej v místě svého bydliště nevidí. Co je ještě zajímavé, je to, že oněch 53% občanů, kteří vidí v nově přicházejících cizincích v rámci celé ČR problém, je vlastně nejmenší počet, který byl zaznamenán (s výjimkou března 2011) od roku 2003.

V letech 2003 – 2015 byly časté i hodnoty nad 60% respondentů, kteří vidí v nově příchozích občanech jiných národností problém. V roce 2003 to bylo dokonce 73% občanů. Přitom příliv migrantů do České republiky je v absolutních číslech  velmi nízký. A jaké jsou příčiny toho, proč vlastně čeští občané mají s nově příchozími cizinci problém? Podle 64% respondentů představují zdravotní riziko. 61% si myslí, že jsou příčinou nárůstu kriminality. Dalších 45% si myslí, že ohrožují náš způsob života. A i v situaci velmi nízké míry nezaměstnanosti si 40% respondentů z průzkumu myslí, že nově příchozí cizinci zvyšují celkovou nezaměstnanost. Naopak jen 23% respondentů si myslí, že přispívají k rozvoji hospodářství. 21% se domnívá, že obohacují naší vlastní kulturu a 20% si myslí, že cizinci přispívají k řešení problému stárnoucí populace.

Ať tak nebo onak, z odpovědí vyplývá, že česká společnost je stále příliš uzavřena do sebe a s výjimkou Slováků vlastně se všemi příchozími cizinci a jejich přijetím do české společnosti má problém. Objektivně vzato, velká část české společnosti je prostě více nebo méně xenofobní.

Jiří Paroubek

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…