Jiří Paroubek: Řídí nákupy vakcíny proti covid-19 ideologie?

01.02.2021 19:53

A ještě bych rád dodal, že ideologie rozhoduje také o složení účastníků tendru na dostavbu bloku jaderné elektrárny (JE) v Dukovanech.

Jiří Paroubek: Řídí nákupy vakcíny proti covid-19 ideologie?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Snahou naší pravice je vylikvidovat z tohoto tendru Rusy a Číňany. Proč?

Podle předběžných úvah zveřejňováných v médiích totiž nejnižší cenu pořízení nového bloku jaderné elektrárny v Dukovanech lze očekávat od Rusů. O něco horší cenu má mít Jižní Korea a Čína.

A. Babišovi a K. Havlíčkovi se zjevně nechce bojovat na celé frontě. Tedy, aby obhajovali jak nabídku ruské, tak čínské firmy. Zatím se zdá, že nemají odvahu hájit účast Číňanů v tendru, kteří by velmi pravděpodobně nepřišli s nejnižší cenou pořízení blokui To jim umožní se soustředit na obhajobu ruského Rosatomu. Tedy, na obhajobu toho, aby se mohl tendru vůbec zúčastnit.

V sázce není málo. Je to budoucí cena elektrické energie, kterou budeme (alespoň velká většina z nás) za nějakých 20 – 25 let platit. Čím bude cena pořízení nového bloku vyšší, tím bude pochopitelně vyšší bude také cena, kterou budou platit domácnosti a podnikatelský sektor za vyrobenou energii.

Anketa

Chcete Prymulu zpět coby ministra zdravotnictví?

29%
58%
hlasovalo: 10480 lidí

Triky některých českých pravicových stran, aby se financování a vlastně celá výstavba bloku provedla mimo ČEZ, v jakési speciální společnosti, mohou ve svých důsledcích vést k nekontrolovatelnému nárůstu investičních nákladů na celý projekt. Zatím se počítá s cenou 6,5 mld. eur. Domnívám se, že zejména Američané a Francouzi nebudou schopni cenu podle této představy dodržet. Obecně se očekává, že cena může být s přibývajícím časem a růstem ceny stavebních prací a technologií, podstatně, podstatně vyšší.

Světélkem na konci tunelu pandemie jsou očkovací vakcíny proti této nemoci. Obě dvě farmaceutické firmy, které si v podstatě díky postupu Evropské komise monopolizovali přístup na evropský a tedy i český trh, nejsou zjevně schopny dostát svým závazkům. Tedy, dodávat vakcíny podle původních plánů. A tak se očkování zdržuje. Objevují se sice krásné zprávy o dalších vakcínách, tu v Itálii, tu někde jinde, ale zatím „skutek utek´“

Chápu, že Evropská komise (EK) se snažila udělat to nejlepší. Ale tak trochu to dopadlo7 jako vždycky. Tedy, pokud je pravda to, co říkají právníci farmaceutických společností, kteří se snaží hledat díry ve svých smlouvách uzavřených s EU. Přístup rok, jaký učinila vláda Maďarska. Ta začala jednat o dodávkách vakcíny proti covid-19 s Ruskem. Premiér Orbán opravdu netrpí ideologickou předpojatostí. Jak to říkal klasik: „Nezáleží na tom, jestli je kočka černá nebo bílá, hlavně, že chytá myši“. Prostě potřebujeme vakcínu, potřebujeme ji rychle a potřebujeme samozřejmě řádné schválení na úřadech EU i našeho státu.

Bylo by špatné, kdyby měl někdo potřebu kádrovat vakcínu. Stejně tak nevidím potřebu kádrovat účastníky tendru na dostavbu Dukovan. Nechápu, v čem je účast Číňanů či Rusů nebezpečná pro stát, kromě toho, že velmi pravděpodobně předloží cenu přijatelnější nežli Američané. A technická stránka řešení bude minimálně srovnatelná se západní technologií. Řekněme si otevřeně, že Rusové a Číňané mají jistou zkušenost, a to na větším počtu momentálně stavěných projektů JE nežli všichni další účastníci tendru.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …