Jiří Paroubek: Špióni kolem nás

04.12.2018 21:35

Když jsem si pročítal zpravodajství v médiích, které hojně komentuje zprávu BIS a Vojenského zpravodajství, vzpomněl jsem si okamžitě na vachmajstra Flanderku z Putimi.

Jiří Paroubek: Špióni kolem nás
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Šéf policejní stanice v Putimi Flanderka totiž podle Osudů dobrého vojáka Švejka zhaftnul Josefa Švejka, když ten poněkud dezorientovaně bloudil po Jižních Čechách, po cestě ke svému regimentu do Českých Budějovic. A řekněme si otevřeně, moc se to Švejkovi nedařilo. Takže Flanderka, který běžně odpovídal na nejrůznější rezerváty a dotazy od nadřízených policejních složek, pokud jde o náladu obyvatelstva, že ta je 1a (ta nejlepší možná a velmi přívětivá k Rakouské říši a jejímu panovnickému domu), najednou při spatření Švejka uviděl pro sebe získat možnost válečného vyznamenání. A začal Švejka rozpracovávat jako ruského špióna....

Jako velmi podobní Flanderkovi mně připadají i zpravodajci z BIS, kteří chtějí ospravedlnit, že každý rok čerpají vcelku bez velkých výsledků (alespoň já o nich nevím) ze státního rozpočtu cca 1,5 mld. Kč daňových poplatníků na svou činnost. A tak aspoň straší českou veřejnost ruskými špióny kolem nás.

Jsou to podle nich zřejmě důstojníci ruské tajné služby mezi zaměstnanci ruského velvyslanectví (opravdu důmyslné krytí), důstojníci ruské rozvědky mezi přijíždějícími delegacemi, do kterých se rafinovaně vmísili apod. Teď už blbnou na kvadrát na základě této „zprávy“ BIS a VS i představitelé pravicové opozice. Prostě jedna velká legranda.

Když se dívám na údajné ruské akce proti Česku v roce 2017, musím se usmát. Čeští zpravodajci fantazírují o kybernetických útocích, hybridní strategii, která prý povede k šíření prosovětského výkladu moderních dějin a podobné nesmysly. Chtěl bych vidět, jak by mně někdo přesvědčil, že například Brežněv nebo Stalin byli pašáci. Nechci přitom bagatelizovat Stalinovu vůdčí úlohu za II. světové války, ale bezmezný teror rozpoutaný vůči vlastnímu lidu v mých očích tyto jeho velké zásluhy o porážku nacismu téměř neguje.

Tyto útoky na Rusy a jejich povětšině imaginární zpravodajce ze strany médií by se snad daly ještě pochopit. Soudný člověk ruské špióny musí hodnotit asi tak, jako hodnotil při četbě Švejka vachmajstra Flanderku.

Ale útoky na Čínu, která chce budovat v rámci svého programu „Pás a cesta“ smysluplné ekonomické vztahy k desítkám zemí střední, východní až západní Asie, východní Afriky a Středomoří a také východní a střední Evropy, to už je téměř nepochopitelné. To, že z této čínské strategie vyplyne za 10 až 15 let větší hospodářský i politický vliv Číny ve světě, je zřejmé. Ale tato čínská strategie je rozvrhnutá v delším čase a Západ na ní může reagovat svou podobnou altruistickou strategií uplatněnou ve světě. Například v Africe může Západ investovat každoročně část peněz, obrovských peněz, které vynakládá bezúčelně na zbrojení, do vytvoření dopravní a hospodářské infrastruktury a na boj proti suchu v těch oblastech Afriky, které jsou jím zasaženy. Prostě Západ musí přestat uvažovat sobecky anebo jej vývoj, který začíná dnes ve světě určovat Čína, smete. A to, naštěstí ne uplně doslova, samozřejmě. Prostě vývoj jen půjde kolem Západu. A toto století se dříve nebo později stane stoletím Číny.

Podobné zprávy, jako jsou zprávy českých zpravodajců věnované roli Číny ve světě, jsou hloupé a ve svých důsledcích kontraproduktivní. Jsem proto rád, že z Hradu přišla vcelku rozumná reakce, která celou věc uvádí do těch správných mezí. Jde především o rozvoj hospodářských vztahů s oběma zeměmi. Já k tomu jen dodávám: „A to ostatní je vcelku nemístné“.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla