Jiří Paroubek: "Umělci" z pražské radnice

14.11.2019 7:33

S těmi umělci to opravdu, ale opravdu nemyslím tak doslova. V pražské městské radě zřejmě žádný aktivní umělec, malíř či sochař, nejspíš není. Možná že bych tedy měl rovnou místo slova umělec použít slovo neumětel.

Jiří Paroubek: "Umělci" z pražské radnice
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Udělat rozhodnutí, že se uzavřou pro provoz aut dvě souběžné komunikace na obou stranách Vltavy, na Starém městě i na Malé straně, to je opravdu umění. Ve městě, ve kterém ještě existuje živé veřejné mínění a opravdu nezávislá média, by takové rozhodnutí vedení radnice mohlo znamenat defenestraci konšelů. V Praze je však lid klidný, rozvážný a mírný.

Pokud se nedají použít k průjezdu autem hlavní komunikace na levém i pravém břehu Vltavy, tedy na Starém městě i Malé straně, přesune se doprava ve městě prostě jinam. V první řadě do tunelů. A pokud dojde k havárii aut v tunelu, na několik hodin se doprava v centru Prahy prostě zastaví. Argumentem pro uzavření hlavních malostranských ulic, tedy Karmelitské, Letenské a Valdštejnské, je prý to, že si občané Malé strany stěžovali, že tam jezdí hodně aut. Ale když bydlí někdo v centru velkoměsta, musí nevyhnutelně počítat s tím, že tam nějaký provoz aut asi bude. Malostranské náměstí není náves v Horní dolní, ale součást centra metropolitního města. Kromě toho se doprava z uzavřené Malé strany nutně přesune do oblastí města s mnohem větší hustotou obyvatelstva. Na pražské radnici se stalo v poslední době naprosto běžným zvykem, že dochází k uzavírání či omezení provozu souběžných ulic. Nedávno to bylo na Smíchově, kde stále ještě trvá uzavření ulice Nádražní v jednom směru. A současně byl na čtrnáct dní omezen provoz na světla v souběžné ulici Křížové. No, jedním slovem: hrůza.

Příslušný pražský radní pro dopravu by si každý týden měl od odboru dopravy nechat ukázat na mapce všechny plánované uzavírky. V minulosti bylo vcelku běžné, že se členové městské rady snažili zabraňovat souběhům nesmyslných uzavírek.

Byl jsem téměř patnáct let členem pražského zastupitelstva a po šest let členem jeho rady jako náměstek primátora pro finance, vím tedy, o čem mluvím. Městské rady, jichž jsem byl členem, by se vůbec neodvážily experimentovat podobným způsobem a přepínat trpělivost Pražanů, tak jak to předvádí při souběžných uzavírkách klíčových komunikací současná městská rada...

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty