Jiří Paroubek: Volební model Kantar CZ k zamyšlení

20.04.2019 16:10

Agentura Kantar CZ dlouhodobě zpracovávající průzkumy pro Českou televizi má tradičně velmi solidní výsledky průzkumů veřejného mínění politických stran. Tedy takové, které se poměrně málo liší od výsledků, kterých bylo následně dosaženo ve volbách.

Jiří Paroubek: Volební model Kantar CZ k zamyšlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Přitom volební výsledky parlamentních politických stran ve volbách do Evropského parlamentu (EP) v letošním květnu budou deformovány jednak nízkou docházkou voličů, ale také rozdílným přístupem sociálních a dalších zájmových skupin a vrstev k těmto volbám. Proto jsou výsledky voleb do EP velkou neznámou a lze říci, že všechny strany – pokud nebudou v předvolební alianci jako je tomu u TOP 09 a STAN se Zelenými – budou mít s výsledky průzkumu kolem 5% volebních preferencí či těsně nad ní značný problém se dostat přes hranici 5% rozhodnou pro vstup do EP a získání poslaneckého mandátu.

Konec konců tento jev může do určité míry postihnout i volební výsledky hnutí ANO a Pirátů, kteří se, alespoň z části, opírají o levicové voliče. Prostě evropská témata nebudou pro většinu levicových voličů zajímavá. Ale teď zpátky k průzkumu Kantar CZ.

Podle průzkumu by v březnu získala ve volbách největší počet hlasů strana premiéra Babiše, hnutí ANO. Podle průzkumu by ji volila přesně třetina voličů- což oproti únorovému průzkumu znamená nárůst o 2%. Další vzestup voličské přízně zaznamenali Piráti, kteří se dostali na zatím nevídaných 19% hlasů, při meziměsíčním nárůstu 1,5%. Další v pořadí, ODS, již zaostává za Piráty s 13,5% hlasů, i když zaznamenala růst svých preferencí oproti únoru o 1%. Volební výsledek ODS v eurovolbách ovšem může být příznivější, neboť voliči převážně z vyšších měšťanských vrstev ve městech, kteří tradičně volí ODS, jsou motivovanější k tomu jít k volbám, nežli typičtí levicoví voliči.

Za ODS s velkým odstupem s 6,5% preferencí následuje ČSSD, někdejší hlavní rival ODS a někdejší nejsilnější politická strana v zemi. ČSSD a komunisté meziměsíčně nezaznamenali žádný nárůst volebních preferencí. Komunisté jich v březnu získali 6%. Volby do EP do určité míry zejména komunistům napoví o tom, zda jejich orientace na podporu současné koaliční vlády je tou správnou anebo naopak politicky smrtící. Věrní komunističtí voliči, kteří se tradičně dostavovali k jakýmkoli volbám v minulosti, by měli této straně zajistit slušnější volební výsledek, než ukazuje průzkum Kantar CZ. Sociální demokracie naopak může mít s ohledem na vztah levicových voličů k eurovolbám jistý volební problém. Všechny ostatní politické strany můžou mít ve volbách existenční problém a to s jedinou výjimkou aliance TOP 09 a STAN, kteří by se společně měli poměrně bezproblémově dostat přes hranici volitelnosti 5%.

Dvě další parlamentní politické strany SPD, KDU-ČSL, jejichž preference se pohybují na 5%, respektive na 5,5%, budou mít ve volbách do EP znatelný existenční problém. Pokud se nicméně dostanou do EP, bude to souhrou příznivých okolností.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.