Jiří Paroubek: Zajímavý přehled čínských kroků po vzniku pandemie

27.04.2020 20:15

V současné době vrcholí útoky americké administrativy na Čínu a Světovou zdravotnickou organizace (WHO). Čína a WHO prý nedostatečně informovala svět o vznikající pandemii koronaviru na svém území.

Jiří Paroubek: Zajímavý přehled čínských kroků po vzniku pandemie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Čínská ambasáda v Česku na facebooku zveřejnila „Přehled čínské otevřené transparentní a zodpovědné reakce na COVID-19“. V závěrečné části tohoto svého článku jej také uvádím. Z přehledu, který vypracovali Číňané je zřejmé, že od 27. do 31. prosince 2019 Číňané ve městě Wu-chan a v provincii Chu-pej, zjistili výskyt dosud neznámé nemoci. Již 3. ledna 2020 začala Čína zasílat WHO a dalším zemím zprávy a jejich aktualizace o vývoji situace ve zmíněné provincii.

Mimochodem, ve WHO mají Američané své pozorovatele a pracovníky. Není tedy pravda, s čím přichází nyní  americká administrativa, ale také třeba významná část českých médií, která tvrdí, že Čína zatajovala vznik pandemie a neinformovala o ní včas. Některé státy, např. Tchaj-wan, Singapur anebo Jižní Korea vyvodily z těchto informací, které mohly sdílet v rámci WHO,  taková opatření, která minimalizovala dopady koronaviru v těchto zemích.

Nic nebo skoro nic si z toho nevzaly evropské státy a žádné poučení z toho neudělala ani americká administrativa. Mimochodem, do Spojených států virus přišel podle liberálního amerického deníku New York Times v podobě zmutované v Evropě a nikoliv v jeho asijské mutaci. Konec konců americká vláda mohla sledovat i vývoj pandemie v Evropě, která přišla na řadu  o několik týdnů dříve, nežli Spojené  státy. Zejména prezident Trump na začátku pandemie v USA celou věc bagatelizoval. Zkrátka,  chce to objektivní a věcný přístup k pandemii a nikoliv avanturistický přístup, který obvykle končí hledáním nepřímých viníků při řešení dopadů vlastních chyb.

Zdá se, že v Číně je v současnosti pandemie plně pod kontrolou úřadů a Čína se tak vrací k normálnímu životu především v ekonomické oblasti, a to je dobře. Také pro světové hospodářství.

Také česká vláda zvládla krizi v té části pandemie velmi dobře. Dnes jsou věci, pokud jde o onemocnění koronavirem plně pod kontrolou vlády a úřadů. A vláda tak může rozvolňovat režim a zejména obnovovat chod ekonomiky. A to jednak záchrannými opatřeními k zajištění existence desetitisíců firem a podnikatelů a  také k zachování vysoké zaměstnanosti. V druhé fázi,  tedy po zajištění kontroly nad pandemií a eliminaci bezprostředních dopadů pandemii na ekonomiku  země, musí ovšem nastat přijetí  rozsáhlých investičních programů  k zajištění dlouhodobé prosperity české ekonomiky.

Přehled čínské otevřené, transparentní a zodpovědné reakce na Covid-19

Postup Číny v rámci vypuknutí epidemie COVID-19 (onemocnění způsobeného novým typem koronaviru) je otevřený, transparentní a zodpovědný.

Dne 27. prosince 2019 ohlásila ředitelka Oddělení respirační a kritické péče v Chupejské nemocnici integrované západní a tradiční čínské medicíny Zhang Jixian první tři podezřelé případy.

Dne 29. prosince 2019 provedla centra pro kontrolu a prevenci a nemocnice v Chu-peji a Wu-chanu epidemiologická šetření.

Dne 30. prosince 2019 vyhlásila městská zdravotnická komise ve Wu-chanu „naléhavé sdělení o léčbě pneumonie s neznámou příčinou vzniku“.

Dne 31. prosince 2019 vyslala Čínská národní zdravotnická komise skupinu expertů do Wu-chanu, aby prověřili situaci na místě.

Dne 3. ledna 2020 začala Čína zasílat WHO a dalším zemím aktualizace o vývoji situace.

Dne 7. ledna 2020 se podařilo izolovat virus.

Dne 8. ledna 2020 byl patogen předběžně identifikován.

Dne 11. ledna 2020 uvedlo Čínské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí pět celých genomových sekvencí nového koronaviru a sdílelo data s celým světem včetně WHO.

Dne 23. ledna 2020 byl Wu-chan, město s 11 miliony obyvatel, uzavřen. Čínská vláda přijala nebývalá komplexní, rozhodná a velmi přísná opatření, která v mnoha aspektech přesahovala požadavky Mezinárodních zdravotnických předpisů (IHR).

Podle studie opublikované v akademickém časopise Science čínská rozhodná, pevná a včasná opatření napomohla snížit výskyt nemoci o 96%, než se očekávalo. Výzkumníci ve Spojených státech, Velké Británii a dalších zemích zdůraznili, že kontrolní opatření Číny úspěšně přerušily řetězovou reakci přenosu nemoci a získala tím drahocenný čas pro další země. Dosáhlo se toho za pomoci velkých obětí lidí ve Wu-chanu a dalších částech Číny.

Samotná Čína se stala obětí tohoto viru. Čína oceňuje solidaritu a podporu ostatních zemí a dělá vše pro to, aby podpořila ostatní, kdo se také stali oběťmi této epidemie. Virus je náš společný nepřítel a překonání této globální výzvy vyžaduje globální sjednocení.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Rozzuřené Slunce pomáhá Rusům

15:57 Zbyněk Fiala: Rozzuřené Slunce pomáhá Rusům

Vysokoenergetické protony ze sluneční skvrny větší než tucet Zeměkoulí vypnuly družice Starlink nad …