Jiří Paroubek: Zastavte tu trapnost

30.07.2019 12:46 | Zprávy

V sobotu Andrej Babiš velmi podrobně zdokumentoval průběh celé kauzy odvolávání ministra kultury Staňka. Prakticky všechno důležité, až na jednu věc, jsem už předtím mohl znát ze sdělovacích prostředků. A samozřejmě jsem tyto informace měl potvrzené i z osobních zdrojů. Vlastně mě překvapila jen jedna jediná. A to velice silně.

Jiří Paroubek: Zastavte tu trapnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Žil jsem v přesvědčení, s ohledem na rezervované  chování premiéra, a ještě více pak vicepremiéra Hamáčka,  že při odvolávání ředitelů galerií (a v zásadě jde hlavně o ředitele Národní galerie Fajta), se jednalo o Staňkovu sólo akci. Bez toho, že by o ní dopředu věděl premiér, respektive místopředseda vlády a předseda ČSSD Hamáček. Hamáček byl ovšem  Staňkem informován a společně – alespoň podle vyjádření Babiše – informovali oba o záměru Staňka také  premiéra. O to více pak muselo být šokující odvolávání takového ministra, který dělal pořádek ve vlastním  resortu i pro prezidenta. Sociální demokracie celou akci marketingově nezvládla. Zdá se, jakoby jí někteří funkcionáři ČSSD ani zvládnout nechtěli, protože se chtěli zbavit docenta Staňka.

Prostě z celé kauzy vychází směrem k ČSSD  nehezký odér. A pokud dnes ještě někteří funkcionáři ČSSD, jako například místopředsedové strany Veselý a Onderka, mluví o neschopnosti premiéra, je to spíše ostudné, neboť premiér v tom hraje opravdu vedlejší roli. Oni jsou smutnými hrdiny burlesky...

Celá  tato pseudokrize ve vládní koalici je vlastně o ničem. A vychází - bohužel- z naprosto rozdělené sociální demokracie, ve které vládne chaos, v němž  se každý vyjadřuje o všem řečmi z břicha do větru....

Pokud oslabují  v tuto chvíli podle prázdninového  průzkumu agentury Median preference hnutí ANO, neposiluje ani sociální demokracie. Vládní pseudokrize, vyplývající z kauzy Staněk, není ani o korupci, ani o zneužití veřejných peněz členem vlády, ani o jeho kardinálně špatném politickém rozhodnutí.

V tuhle chvíli by si měli hlavní protagonisté krize, což jsou vedoucí sociálně demokratičtí funkcionáři a Andrej Babiš, dát bobříka mlčení. Se zdrženlivostí ve vyjadřování počkat do termínu, ve kterém prezident přislíbil jmenovat nového ministra. A během těch čtrnácti dní se v klidu podívat na Šmardovy předpoklady vykonávat zdárně ministerskou funkci. Na jeho manažerské zkušenosti. Na erudici v oblasti kultury. Na jeho jazykové znalosti. Na jeho celkové vystupování, včetně zjevu. Dokonce i poslanec Birke, známý  svou loajalitou k vedení ČSSD, si povšiml  v mediálním rozhovoru jistých nedostatků potenciálního ministra Šmardy v oblékání…Prostě potenciální ministr by neměl chodit oblečen jak k taboráku.

Není pravda to, co říká předseda Senátu Kubera, že pokud prezidentovi navrhne premiér ke jmenování do ministerské funkce třeba Ferdu Mravence, pak musí prezident sklapnout podpatky a poslušně Ferdu jmenovat. Striktně vzato, podle Ústavy ano, ale jde také o to, že v tomto případě nemusí být jmenován právě, obrazně řečeno Ferda Mravenec, ale Brouk Pytlík.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Kauza Čapí hnízdo po volbách

12:17 Zdeněk Jemelík: Kauza Čapí hnízdo po volbách

Výsledek voleb do Evropského parlamentu je dalším dokladem, že selhalo trestní stíhání jako prostřed…