Jiří Paroubek: Zdanění církevních restitucí ve hře

14.12.2018 18:57

Na včerejším jednání poslanecké sněmovny se poslanci utkali v otázce zdanění restitučních náhrad. Strany pravice, které kdysi prosazovaly toto pojetí církevních restitucí (ODS + TOP 09 a už zaniklé Věci veřejné; lidovci byli tehdy mimo sněmovnu), dnes zoufale brání tuto špatnou zákonnou normu.

Jiří Paroubek: Zdanění církevních restitucí ve hře
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Připomeňme si, že prošla sněmovnou opakovaně jen a pouze díky hlasu pravomocně odsouzeného poslance ODS. Je zajímavé, že tento aspekt vůbec nevzrušuje ani strany pravice ani církve, především pak katolickou církev, které zákon prosadily.

Je dobře, že se nyní vytvořila, vedle tradičních parlamentních odpůrců tohoto zákona – komunistů a sociálních demokratů – nová parlamentní většina, která kritizuje obsah zákona o církevních restitucích a je ochotna hlasovat pro zdanění finančních náhrad církvím. Ty důvody pro takové rozhodnutí lze shrnout zhruba takto:

1) celková amorálnost tohoto zákona plynoucí z toho, že někdejší nejvyšší představitel římskokatolické církve v zemi kardinál arcibiskup F.Tomášek již v roce 1991, při obrovském převodu někdejšího církevního majetku prováděného podle výčtového zákona ze státu na církve (především na katolickou církev), sdělil národu, že toto je poslední požadavek, který katolická církev v majetkové oblasti vznesla.

Kromě toho, přijetí zákona o restitucích církevního majetku bylo uskutečněno, jak už jsem výše uvedl, rozhodujícím hlasem poslance ODS, který byl pravomocně odsouzen

2) pro výpočet finanční náhrady církvím byly použity výrazně vyšší odhadní ceny za m2 zabavené půdy, nežli tomu bylo v jiných restitučních okruzích. A tak v katolickém Polsku stálo vyrovnání s církvemi jednoho občana 1000 Kč. V Maďarsku to bylo 1500 Kč na občana a v České republice, která je nejvíce ateistickou zemí v Evropě platí občan za vyrovnání s církvemi více než 10 000 Kč.

3) především katolická církev a její církevní řády podaly zhruba dva tisíce pětset žalob na stát, kterými se domáhají vydání sporného majetku. A církve neplní ani další závazek, podle kterého měly zveřejňovat své výroční zprávy. Výroční zprávy církve pochopitelně nezveřejňují, zřejmě proto, aby nebylo příliš vidět to jejich hospodaření.

Zvláštní kapitolu v odporu pravice vůči návrhu komunistů na zdanění finančních náhrad církvím tvoří pirátská strana. Ta se domáhá jakési analýzy, tedy finančního rozboru toho, že se jedná, pokud jde o přehnanost odhadů hodnoty komunisty zabaveného majetku pro účely stanovení výše náhrad, opravdu o přehnanou výši odhadu. Cílem tohoto pirátského návrhu je celý problém, respektive jeho řešení, oddálit a hledat nějakou únikovou možnost. Zdá se však, že pro komunistickou předlohu zákona ke zdanění finančních církevních náhrad je připraveno hlasovat až 130 poslanců ze čtyř politických klubů: z hnutí ANO, ze sociální demokracie, z řad komunistů i z Okamurovy SPD. Všechny tyto politické strany často až zdrcujícím způsobem kritizovaly platné znění zákona o církevních restitucích, který podle mnoha průzkumů veřejného mínění je trnem v oku více než 70% českých občanů.

Jiří Paroubek

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…