Jiří Paroubek: Zešílel pan kardinál?

18.02.2021 7:36

Kdybych napsal, že římskokatolická církev, tedy Svatá církev římská, v Česku vedená arcibiskupem kardinálem Dukou, se připravuje ke znovuupalování čarodějnic po více než 300 letech, byl bych asi poslán minimálně na ambulantní psychiatrické ošetření.

Jiří Paroubek: Zešílel pan kardinál?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Pan kardinál na shromáždění oveček božích v katedrále sv. Víta při svém kázání blouznil o tom, že koronavirus je čínskou biologickou zbraní. Prý všichni, kdo by o tom měli vědět (tedy zpravodajci a vojáci) o tom vědí, ale nesmějí mluvit. On ovšem velmi statečně, čínské hrozbě navzdory, o tom, jako pravé svědomí národa, mluvit musí. Chudáci řeholnice a řeholníci, kteří byli jako příjemci této ukrutně lži přímo v hlavní katedrále českého národa. Pan kardinál nicméně ví, že tito dobří lidé, jejichž posláním je většinou konat dobro ve svých komunitách, práce pro chudé, nemocné a potřebné, mají jistý společenský vliv. A když budou tento blud šířit ve svém okolí, byť jen  v okruhu stálých návštěvníků katolických kostelů, kterých jsou zhruba 2 – 2,5% celé české populace, bude blud žít už svým vlastním životem.

Nedávno pan kardinál uváděl na pravou míru slova papeže Františka, která byla podanou rukou homosexuálům, katolickou církví tak dlouho verbálně proskribovanou minoritou. Papež František velmi důsledně pronásleduje v katolické  církvi pedofily,  včetně pedofilních homosexuálů, ale stejně tak si uvědomuje alespoň z velké části realitu moderní společnosti. Homosexuálové k ní prostě patří. Český kardinál je ovšem trochu jiného mínění. Prý bylo cílem těchto zpráv „dezinformovat katolickou veřejnost“.

Je zajímavé, že se do světa odvážila vypustit tuto rasistickou informaci  vlastně jen americká stanice s českým domicilem, CNN Prima News.

A všichni, kdo mají rozum, počínaje armádou, se od této informace distancovali. A velice hezky to vyjádřil známý imunolog prof. MUDr. Václav Hořejší: „To co jsem slyšel, je naprosto skandální. Pan kardinál se stává šiřitelem falešných zpráv. Jsem katolík a stydím se a je mi trapně, že naše církev má v čele takového člověka“.

Myslím, že např. protokol prezidenta republiky M. Zemana by měl v souvislosti se zřejmě ohroženým duševním zdravím pana kardinála poněkud změnit okruh státních hostů na nejrůznějších veřejných prezentacích státu. Mám na mysli např. slavnosti ke dni 28. října a k dalším státním svátkům, na nichž se jako jediný zástupce církví, účastní právě kardinál Duka. Jsem členem husitské církve a nepřeji si, aby mě zastupoval intolerantní demagog stojící v čele českých katolíků. Pokud by to byl člověk formátu papeže Františka, neřekl bych ani slovo. Ale v každém případě je nevhodné, aby na  událostech, kde je vidět nejvyšší ústavní činitele státu byl po jejich boku představitel jediné z existujících českých církví. Proč není zván např. synodní senior českobratrské církve anebo patriarcha československé církve. Anebo třeba i hlava českých pravoslavných. To bych viděl jako fér. Ale takhle si pan kardinál myslí, že si může „namrskat gatě“ a že bude měnit reálie mezinárodní politiky. Chtělo by to, pane kardinále, trochu pokory a idealismu.

V neděli jsem po dlouhé době viděl v ČT kázání farářky československé církve, slečny Kopecké. Pro církevní preláty typu Duky bych doporučoval, aby toto její kázání bylo povinné. Nejen, že farářka byla mimořádně krásná a skvěle zpívala (to po Dukovi pochopitelně ani nechci), ale její kázání bylo zjevně idealistické a zanícené. Pan kardinál se ve svém kázání naopak snížil k politickému rasismu a demagogii …

Jiří Paroubek

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…