Jiří Paroubek: Zvláštní posedlost BIS Rusy a Číňany

11.11.2020 18:57

Již několikátou sezónu se ve zprávách BIS objevují informace o údajném řádění ruských a čínských zpravodajských služeb a jejich špionů u nás. Číňané prý v rámci svého zpravodajského úsilí pronikli do české akademické sféry.

Jiří Paroubek: Zvláštní posedlost BIS Rusy a Číňany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Podle informace ČTK, komprimující hlavní závěry ze zprávy BIS, zpravodajské služby Číny „vloni využívaly českou otevřenost k čínským investicím“. Opravdu velmi podivná formulace. Jen nechápu, co se za ní vlastně skrývá? Zda čínští špioni u nás investovali, či co?… Zase na druhé straně se objevují tvrzení ze stran české pravice, že je u nás čínských investic málo… Tak si vyber, co je vlastně pravda.

Podle BIS „snaze omezit činnost ruských špionů v ČR brání rozdíl ve velikosti diplomatických misí“. Tedy, jinak řečeno, Rusové zde mají zastupitelský úřad s příliš mnoha lidmi, kteří se zabývají špionáží. To je opravdu velmi závažné tvrzení, které by se stejně jako v případě údajných rejdů čínských špionů mělo opírat o fakta a důkazy. A na fakta a důkazy BIS moc silná není.

Další perla z dílny BIS je, že prý „v Česku vznikla stabilní dezinformační scéna, která se snaží řadit mezi tradiční média. Informuje prorusky a proti EU či migraci“. Já jsem si ale nevšiml, že by někdo z velkých či větších českých médií informoval prorusky anebo útočil proti EU či dokonce proti migraci (ta je u nás už spíše marginálním problémem). BIS se snaží vsugerovat české veřejnosti, že zde ruští špioni anebo jejich pomocníci, ovládají významnou část českých médií a referují v nich v ruském státním zájmu. Toto tvrzení opravdu, ale opravdu, nelze doložit fakty. Prorusky podle mého názoru vystupuje pouze jediné internetové médium. Slovo "prorusky" používám jen, abych pánům z BIS udělal radost, protože velká část z článků např. serveru První zprávy mně připadá dost objektivní.

Je ale potřeba číst zprávu BIS pozorně. Respektive interpretaci zprávy podle ČTK. O co tu vlastně jde: „Zpravodajci varují i před zneužitím velkých státních zakázek“. Celá věc je tím pádem jasná. BIS neúnavně dodává munici české pravici, která okamžitě útočí na eventuální čínské a ruské dodavatele technologie pro dodávku jaderných bloků. Naštěstí se jedná zatím pouze o výstavbu jednoho bloku v Dukovanech a je otázka, jestli firmy z našich spojeneckých zemí (USA, Francie, Japonsko či Jižní Korea) o nevelkou zakázku vůbec projeví zájem. Naši zpravodajci v zásadě chtějí, aby čínské a ruské firmy, které mají slušné zkušenosti s výstavbou atomových reaktorů a mohou nabídnout i rozumné ceny, se veřejné soutěže o zakázku na výstavbu jaderných bloků prostě nemohly zúčastnit. BIS je předem líčí jako velké bezpečnostní riziko pro Česko. A samozřejmě, že pokud v tendru na tuto zakázku zůstanou jen dvě tři firmy ze spřátelených zemí, bude tomu odpovídat také zvýšená cena. Menší konkurence = vyšší cena zakázky a tedy následně i vyšší cena elektrické energie pro české spotřebitele.

Zdá se, že pokud bude na Hradě prezident Zeman, ředitel BIS Koudelka zůstane stále plukovníkem… Prostě je otázka, zda Koudelka hájí ve svých zprávách dobře české národní zájmy. Konsekvence vyplývající z jeho zprávy jsou jasné.

Označování oponentů jeho podivných zpráv předem za lidi spjaté s Čínou či Ruskem je trapné a vlastně takové mccarthyovské. České pravici tato zpráva na pár dní poslouží, aby mohla strašit papírovými tygry. Nechci zpochybňovat ekonomickou ani vojenskou sílu Ruska či Číny. Ale Čína je vzdálená a o vojenských atacích ve světě neuvažuje a takto agresivně se ani neprojevuje. Rusko je sice blíže, ale jeho vojenská síla se nemůže rovnat ani síle evropských členů NATO jako celku, natož pak síle našeho amerického spojence. Kupříkladu vojenský rozpočet jen Francie samotné, je vyšší nežli vojenský rozpočet Ruska… Také náš další evropský spojenec z NATO – Velká Británie – má vojenský rozpočet téměř tak velký jako Rusko. Slušně řečeno,  BIS to s těmi hrozbami prostě přehání.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…