Jiří Pehe: ODS a TOP 09 hrají v Zemanově režii

26.06.2013 22:09

Prezident Miloš Zeman má jako zkušený prognostik dar předvídavosti.

Jiří Pehe: ODS a TOP 09 hrají v Zemanově režii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Po předčasných volbách v roce 1998 nabídl lidovcům a Unii svobody společnou koalici s jeho sociální demokracií, přičemž dopředu odhadl, že ideologická zaslepenost nedovolí tehdejšímu předsedovi Unie svobody Janu Rumlovi a jeho stranickým kolegům nabídku využít. Stalo se, což dalo Zemanovi vítanou záminku k uzavření opoziční smlouvy s Václavem Klausem.

V uplynulých dnech, zdá se, Zeman pro změnu správně předvídal, jak se zachovají občanští demokraté a TOP 09, až oznámí, že místo vlády opírající se o politické strany, jmenuje tzv. vládu odborníků. Zatímco obě pravicové strany před oznámením Zemanova rozhodnutí tvrdily, že v takovém případě podpoří rozpuštění Sněmovny, což by vedlo k předčasným volbám, po jmenování Jiřího Rusnoka premiérem „odbornické“ vlády začaly tvrdit, že jelikož má jejich bývalá vládní koalice stále podporu 101 hlasů, předčasné volby nepodpoří.

Místo toho se prý budou snažit prosadit po pádu Rusnokovy vlády, kterou nepodpoří, svoji premiérku Miroslavu Němcovou. Pokud by jim Zeman neustoupil, musí počítat s tím, že Rusnokově vládě nebude schválen státní rozpočet, což uvrhne zemi do rozpočtového provizória.

Všimněme si, že zatímco Zeman po vypuknutí vládní krize mluvil o tom, že předčasné volby jsou luxus, a navíc by tak spadly pod stůl zákony, které je třeba schválit, po jmenování Rusnoka už tvrdil, že hlavním účelem jmenování vlády odborníků je donutit politické strany, aby se shodly na předčasných volbách. Ve skutečnosti ovšem neexistuje důvod, proč by měl Zeman předčasné volby chtít.

Má zájem na tom, aby jeho vláda odborníků vládla až do řádných voleb. Jenom tak může schválit některé strategické kroky, o které Zemanovi a jeho okolí jde, a jenom tak tento de facto levicový kabinet, neopírající se přímo o ČSSD, může posílit na české politické scéně alternativní „zemanovskou“ levici, která oslabí ČSSD. A jenom tak má Zeman čas, aby jeho spojenci v ČSSD oslabili křídlo předsedy Bohuslava Sobotky.

Zeman si mohl při jmenování Rusnoka dovolit mluvit o předčasných volbách jako o hlavním důvodu pro jmenování prezidentské vlády proto, že už věděl, jak se zachovají ODS a TOP 09. Zatímco on se bude veřejnosti jevit jako politik, kterému jde o rychlé vypsání nových voleb, ODS a TOP 09 budou pod praporem boje za parlamentní demokracii tento Zemanův údajný záměr sabotovat.

Přitom pokud v polovině července nepodpoří rozpuštění Sněmovny a pak ani Rusnokovu vládu, Zeman klidně nechá tuto vládu vládnout v demisi třeba až do řádných voleb. Bude argumentovat potřebou sestavit rozpočet. A až půjde do tuhého, a bude opravdu hrozit rozpočtové provizórium, většinová podpora pro rozpočet se nejspíš najde.

Protože Zemanovi vyhovuje odpor TOP 09 a ODS vůči rozpuštění Sněmovny (což je jediný způsob, jak rychle vrátit vládu politickým stranám), dal záměrně oběma stranám jakousi naději, že by v druhém pokusu mohl jmenovat Němcovou, pokud odcházející koalice ve svém odporu vydrží a bude mít ještě 101 podpisů.

Ke jmenování Němcové ovšem nikdy nedojde. Teoreticky by sice bylo možné na Zemana podat ústavní žalobu, ale Zeman dobře ví, že strany nemají k podání žaloby dost hlasů. Navíc, až bude potřeba, jejich křehkou stojedničku hravě rozbije.

Tažení ODS a TOP 09 proti Zemanově údajné neústavní zvůli, prezident snadno odrazí poukazem na to, že přeci chtěl předčasné volby. Obě strany tak hrají dost neprozřetelnou hru, která nakonec nejvíc posílí toho, koho chtějí údajně ztrestat – prezidenta Zemana. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…