Jiří Pehe: Proč je Babiš politicky úspěšný

15.02.2014 7:34

Na hlavu Andreje Babiše se v českých médiích zatím snáší převážně kritika. Jeho hnutí ANO je portrétováno jako populistický subjekt, který zneužívá nechuti české veřejnosti ke stranické politice. Jeho vládní angažmá v pozici ministra financí je pro změnu považováno za jasný střet zájmů, protože Babiš je hlavním vlastníkem podnikatelského impéria Agrofert.

Jiří Pehe: Proč je Babiš politicky úspěšný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, ministr financí

Babiš se také pustil do sbírání mediálních akvizic, takže je kvůli rostoucímu propojení mediálního, ekonomického a politického vlivu často přirovnáván k italskému magnátovi a politikovi Silivu Berlusconimu. Terčem kritiky se stala i organizační amorfnost jeho hnutí, které Babiš nejen kontroluje, ale de facto vlastní. I v tom připomíná Berlusconiho a jeho hnutí Forza Italia.

Na Babišovy politické aktivity se jeho kritici dívají s podezřením i proto, že česká politika si v minulém volebním období zakusila své s Věcmi veřejnými, politickým projektem podnikatele Víta Bárty, který byl konstruován podobně jako hnutí ANO a vyrostl z podobných ideových předpokladů — tedy odporu ke stávajícímu politickému establishmentu. Věci veřejné se pak ukázaly být vysoce nestabilním partnerem pro zbylé dvě koaliční strany. Bylo tomu i proto, že Bárta, vykazoval znaky jistého mesiášského komplexu, v čemž nebyl úplně nepodobný Babišovi.

Jenže Babiš se navzdory všem těmto podobnostem s Bártou, jakož i navzdory výše zmíněným varováním ze strany jeho kritiků, jeví zatím jako člověk, který se poměrně rychle učí politické řemeslo. Navíc se zdá, že má svoji misi v politice mnohem lépe promyšlenou než Bárta.

Lze začít kupříkladu tím, že když si po volbách uvědomil, že volební výsledky ho odsuzují k účasti ve vládě, ujal se této role odpovědně. Ačkoliv mu nějakou dobu trvalo, než výrazněji utlumil výroky připomínající volební kampaň, hrál při vyjednáváních o příští vládě konstruktivní roli. Nezřekl se přitom programových priorit ANO, jako je nezvyšování daní, stejně snadno, jak se s programovými prioritami Věcí veřejných kdysi při koaličních jednáních rozloučil Bárta.

Dá se říci, že v tomto stylu pokračuje i ve vládě. Vynoří-li se spor, který může vzniknou třeba i kvůli nějakému silnému vyjádření či postoji samotného Babiše, jako byl kupříkladu spor o sociálně demokratického náměstka na ministerstvu financí, Babiš nakonec hledá kompromisní řešení. Na rozdíl od Bárty nevyhrocuje případné koaliční spory do podoby mediálních válek.

Pozitivní také je, že Babiš má odvahu se obklopovat skutečnými osobnostmi. Zatímco Bárta si opatřil jako maskota véček do té doby populárního Radka Johna, ale jinak byl obklopen politickými nováčky, které kontroloval, Babiš cíleně hledal a hledá pro svoje hnutí osobnosti. Naposledy kupříkladu přitáhl k ANO bývalého primátora Prahy Jana Kasla. Spolupracuje s ním také řada lidí, kteří byli aktivní v boji s korupcí v občanském sektoru.

Právě tito lidé jsou jistou zárukou, že hnutí ANO a sám Babiš se takříkajíc neutrhnou ze řetězu. Důležitá je také skutečnost, že Babiš není zvyklý prohrávat. Když už byl okolnostmi donucen přijmout vládní angažmá, je v jeho zájmu, aby uspěl. A dokázal si zřejmě spočítat, že uspěje pouze tehdy, uspěje-li vláda jako celek. Podle toho se zatím chová, což je v kontrastu s nejrůznějšími varováními na jeho adresu, možná důvod k jistému optimismu. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …