Jiří Pehe: Volba ombudsmana jako test sociální demokracie

05.02.2014 20:47

Je pravděpodobné, že dobrými veřejnými ochránci práv - neboli ombudsmany -by byli jak Stanislav Křeček, tak bývalá disidentka Anna Šabatová, mezi nimiž si bude vybírat Poslanecká sněmovna. Křeček, který je znám jako dlouholetý obhájce práv nájemníků a jako politik sociální demokracie na místní i celostátní úrovni, působil od dubna 2013 jako zástupce ombudsmana Pavla Varvařovského, který na svoji funkci nedávno rezignoval.

Jiří Pehe: Volba ombudsmana jako test sociální demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Křeček

Šabatová je bývalá významná disidentka, signatářka Charty 77. Jako zástupkyně ombudsmana působila v letech 2001-2007. Poté byla až do loňského roku předsedkyní Českého helsinského výboru. Je také předsedkyní odborné komise ČSSD pro lidská práva.

Co oba kandidáty odlišuje a tak či onak ovlivňuje jejich šance na zvolení, není ale jejich kvalifikace pro výkon funkce ombudsmana, nýbrž politická symbolika. Oba jsou spojeni se sociální demokracií, ale každý jiným způsobem.

Zatímco Křeček je spojován s příznivci prezidenta Miloše Zemana ve straně, Šabatová je favoritkou současného vedení strany v čele s Bohuslavem Sobotkou. Prezident Křečka navrhl jako jednoho ze dvou kandidátů, které má právo hlava státu nominovat. Křečka i Šabatovou pak zvolil jako kandidáty také Senát.

Volba ombudsmana z těchto dvou kandidátů se tak chtě nechtě stala pokračováním boje mezi politickými stranami a prezidentem Zemanem, který si proti sobě značnou část politického spektra popudil v minulém roce, když obešel Poslaneckou sněmovnu jmenováním své takzvaně odbornické vlády Jiřího Rusnoka.

Sobotka úspěšně sestavil koalici i vládu, a v podstatě nedal Zemanovi šanci ho nejmenovat premiérem.

Boj se Zemanem ovšem není dobojován. A zbraně nesložili ani jeho příznivci ve straně. I proto je při volbě ombudsmana ČSSD nejednotná. A to dokonce do té míry, že kvůli nominaci Šabatové sobotkovským vedením strany se rozhořel spor v poslaneckém klubu. Tam má, zdá se, zatím větší podporu Zemanův favorit Křeček. I proto nakonec vedení klubu raději odložilo rozhodnutí o tom, koho klub podpoří.

Je samozřejmě smutné, že se i volba ombudsmana stala obětí sporu mezi prezidentem a parlamentní politikou, který se rozhořel po zvolení Zemana. Na druhou stranu, jsou-li oba kandidáti na funkci ombudsmana přibližně stejně kvalifikovaní, nelze se divit, že do volby vstupuje politická symbolika.

A zde má navrch Šabatová. Nejenže bojovala o lidská práva už v době, kdy to bylo opravdu riskantní, takže ji nikdo nemůže podezřívat, že chce jen nějakou další funkci, jak se občas tvrdí o Křečkovi, ale především souhrou okolností se právě ona stala v této volbě symbolem znovuobnovení suverenity parlamentní politiky, jejímž úkolem je po loňských zkušenost odkázat prezidenta do patřičných mezí.

I proto kupříkladu hnutí ANO a konzervativní strana TOP 09 už vyhlásily, že podpoří Šabatovou, ač se jim nejspíš jeví politicky jako o něco levicovější než Křeček.

Koho nakonec podpoří poslanecký klub ČSSD, bude v tomto kontextu velmi symbolické. Ukáže se tak nejen, zda většinově skutečně stojí o nadvládu parlamentarismu nad prezidentskou formou vlády, ale také jak se strana jako celek emancipovala od Zemana a jak velkou podporu může zatím vítězný Sobotka očekávat od svých poslanců v nejrůznějších příštích sporech s prezidentem. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …