Jiří Šimáček: Přerušení nově vznikající tradice mě mrzí

17.02.2020 22:15

Vyjádření starosty obce k medializaci nepozvání skupiny Ortel na ŘP 2020

Jiří Šimáček: Přerušení nově vznikající tradice mě mrzí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vrch Říp

Po přečtení některých článků, zejména na stránkách tn.cz jsem se rozhodl zaslat Vám relevantní informace spojené s nepozváním kapely Ortel na letošní ŘP a vyvrátit dezinformace, které na tn.cz zazněly.

V dnešní době může neucelená, případně špatně podaná informace vyvolat reakci, založenou spíše na emocích než na rozumu. Reakce pak může mít horší následek, než samotná příčina daného problému.

Konkrétně k jednotlivým událostem, které jsou spojeny s doprovodným programem při konání ŘP.

Někdy v polovině roku 2019 bylo dohodnuto podílení kulturní komise na výběru umělců a následné přípravy programu ŘP společně s produkcí pana J. Výšky. Doposud jsem o složení programu rozhodoval pouze já.

Zainteresovanost více osob do přípravy ŘP vidím z hlediska budoucnosti jako dobrou, jelikož doposud celá organizace ŘP je postavena pouze na dvou lidech. ŘP pak zajišťují proškolení místní občané, vyjma bezpečnostní agentury a výše zmiňovaného p. Výšky.

Výběr doprovodného programu jsem podmínil hlavními body: finanční dostupnost interpretů, popularita, přínos pro samotnou ŘP.

Bohužel již při samotném výběru hraje významnou roli rozdělení samotné umělecké scény, a tedy následně zúžený výběr interpretů, kteří jsou ochotni vystupovat se skupinou Ortel na jedné akci.

Z těchto důvodů vznikly dvě varianty programu.

Důvody kulturní komise pro celkovou změnou programu:
       a) skupina Ortel jako jediná hrála 4x po sobě na ŘP
       b) nemožnost vybrání některých umělců (neochota vystoupit společně na jedné akci s Ortelem)
       c) předpoklad získání návštěvníků s opačným názorem

Má varianta byla pro zachování nedělního vystoupení skupiny Ortel a doplnění pátečního a sobotního vystoupení s interprety, kterým vystoupení Ortelu na jedné akci nevadí. Důvody, které jsem uváděl jsou následující:
       a) ekonomický přínos pro obec (návštěvnost v číslech během nedělní poutě v letech 2016 -2019 se zvedla o cca 3000 až 5000 platících a měla vzrůstající tendenci – stabilita návštěvnosti, menší závislost na počasí, vycházeno ze statistiky nedělní návštěvnosti z let 2012-2019)
       b) rozšiřování počtu návštěvníků z celých Čech (dříve pouze regionální akce)
       c) nově vznikající nedělní tradice setkávání lidí pronárodně laděných s následným výstupem na vrchol hory Říp

I když sestavením programu byla pověřena kulturní komise, nepřesvědčila mně o správnosti svého výběru (dle mého nebyl brán dostatečný zřetel na možný nepříznivý finanční dopad ŘP).

Požádal jsem tedy o vyjádření zastupitelé. Svolání ZO bylo z časových důvodů vyloučeno, proto byly svolány výbory zastupitelstva obce, ve kterých jsou zastoupeni skoro všichni zastupitelé. Zastupitelé, kteří nejsou členy výborů byli pozváni jako hosté, taktéž byly pozvány i členky kulturní komise. O setkání byl pořízen zápis, který přikládám jako přílohu.

Z vyjádření zastupitelů vzešla podpora programu navrženého kulturní komisí. Poměr hlasování byl 5:4 pro celkovou změnu programu.

V té době již byla dosti nešťastně umístěna na fb stránkách Ortelu zpráva o ZRUŠENÍ koncertu.

Podaná informace u některých fanoušků samozřejmě dala průchod emocím, případně u některých i následnému hněvu s vyústěním v dehonestaci zastupitelů obce Krabčice a mojí osoby, bez jakýchkoliv zjištění dalších podrobností.

To, co ovšem následně proběhlo v médiích, mně začíná přesvědčovat, že celá akce má být použita pouze k dehonestaci mé osoby, bez ohledu na jakýkoliv dopad na Řípskou pouť či obec Krabčice a její obyvatele.

Uvedu proto některé věci na pravou míru.

Za celé čtyři roky nedošlo ze strany fanoušků Ortelu k žádnému přestupku ani sebemenšímu problému, natož projevům rasismu. Toto vše je možno dokázat svědectvím místních občanů, provozovateli atrakcí, firmou zabezpečující ostrahu či Policií ČR. V opačném případě bych nikdy skupinu Ortel nezval opakovaně na ŘP.

Mrzí mě, že dojde k přerušení nově vznikající tradice spojení pronárodně smýšlejících lidí při nedělním průběhu ŘP. Nejde jen o fanoušky Ortelu, ale i skupiny lidí s dětmi z různých částí naší země, kteří po vystoupení pořádají pochody na vrchol hory.

Toto jsem prezentoval již v mém návrhu, který zazněl při společném jednání výborů.

Dále bych ještě dodal, že obec Krabčice, vyjma fb stránek Řipská pouť oficiální, neprovozuje žádné jiné fb stránky. Fb stránky Krabčice a Změna pro Krabčice mají pravděpodobně stejného správce, který také přispěl k vyhrocení situace a možnosti následného poškození obce.

Chtěl bych tímto poděkovat všem zainteresovaným lidem, jak z naší obce, tak z fanoušků skupiny, kteří se hned od počátku kauzy, snažili mírnit vzniklé emoce.

To je ode mě vše. Úsudek o celé zbytečně vyhrocené situaci ponechám na Vašem zvážení.

S pozdravem a přáním hezkého dne

Jiří Šimáček
starosta obce Krabčice

Zápis ze zasedání výborů ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …