Jiří Skuhrovec: Ministerstvo financí ví, že je porušován zákon. A nic s tím nedělá

19.06.2015 18:55

Každá firma, která dostává dotace má podle zákona doložit vlastníky. Jen to po nich nikdo nechce.

Jiří Skuhrovec: Ministerstvo financí ví, že je porušován zákon. A nic s tím nedělá
Foto: Česká televize
Popisek: Budova Ministerstva financí ČR

Dnes je tomu přesně jeden rok, kdy naše sdružení upozornilo na alarmující fakt: je masově porušován Zákon o rozpočtových pravidlech, podle kterého musí každý žadatel o dotaci doložit svou vlastnickou strukturu. Jednoduše řečeno, většina poskytovatelů dotací tehdy zákon prostě ignorovala. Ministerstvo financí, které je gestorem zákona a mělo by kontrolovat jeho dodržování, se k tomuto zjištění pro Lidovky.cz vyjádřilo slovy: "Ministerstvo financí je samozřejmě znepokojeno zjištěnými nedostatky při poskytování dotací a do budoucna se na tuto problematiku zaměří v rámci své metodické činnosti."

Ministerstvo tedy deklarovalo záměr posvítit si na to, kdo v naší zemi reálně profituje z evropských i národních dotací. Zákonný nástroj tu je, jen se nevyužívá. Po jednom roce však je zřejmé, že zůstalo při starém. Soukromé firmy od té doby dostaly dalších zhruba 10 mld. Kč na dotacích, a server dotinfo.cz, kde by se informace o žadatelích měly shromažďovat zeje prázdnotou. Přibývá přitom kauz příjemců dotací s vlastníky skrytými za holdingy na Kypru v Nizozemsku či na Kajmanských ostrovech. O nich se nicméně z dat stále nedozvíme - protože je po firmách nikdo nechce.

Ministerstvo nemá informace o vlastnících

K jednomu zlepšení oproti loňsku přeci jen došlo - evidence došlých informací o žadatelích se zveřejňuje jako otevřená data (konkrétně zde), což ovšem jen pomáhá lépe odkrýt pravý stav věcí: nejen že ministerstvo nemá informace o vlastnících, v řadě případů není ani jasné komu prostředky tekly a kolik jich bylo. Tím méně pak může být známa jeho majetková struktura. Prohlubuje se tak jen nepřehledný terén zhruba desítky IT systémů rozptýlených po státní správě, ve kterých se evidují nějaké dotace, ale v podobě pro systematickou kontrolu spíše nepoužitelné.

Co s problémem bude dál? Zákonný nástroj tu je, chybí ale zřejmě chybí politická vůle ho začít používat. V naší zemi totiž dosud panuje étos "fondy je nutno vyčerpat", a kdo by takovému čerpání chtěl klást další překážky, že? Jedno komu, hlavně ať tečou..

Psáno pro HlídacíPes.org . Autor je externím poradcem Ministerstva financí pro otevřená data (tedy pro agendu s hlavním předmětem článku nijak nesouvisející).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

13:04 Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

Denní glosy Petra Hampla.