Jiří Štefek: Nepřekonatelní tvůrci bezvládí

03.06.2013 9:00

Vyjednávací mašinérie o podobě nové koalice na pražském magistrátu se zasekla. TOP 09 i sociální demokraté na sebe ve čtvrtek vycenili zuby a zařinčeli řetězy. A nedohodli se, pochopitelně.

Jiří Štefek: Nepřekonatelní tvůrci bezvládí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

Jen naiva by si mohl myslet, že by obě partaje mohly najít společné ideové a programové průsečíky. Společnou řeč mohou najít maximálně v případě, že si nasadí klapky na oči a zapomenou na  veřejnost a budou řešit jen takové „nedůležité“ věci jako je moc, výhody, privilegia a finance, především ty pro sebe. To se ale teď nehodí ani jedné z part, i když ve svých útrobách nejspíš obdobně uvažující jedince mají. Jak se celá zapeklitá situace bude posouvat dál, brzy uvidíme.
 
V souvislosti s děním na pražském magistrátu je však třeba poukázat na jiný fenomén. Na svržení pravicové koalice (přesněji řečeno odvolání primátora a členů ODS z Rady města) se vedle TOP 09 primárně podíleli sociální demokraté (a komunisté). Zatímco komunisté na rovinu řekli, že chtějí v Praze předčasné volby, socialisté nepřinesli žádný plán. To, že se budou scházet a dál jednat a podobná rétorická cvičení pochopitelně žádným plánem nejsou.
 
Vzniklá situace se velice nápadně podobá situaci z jara 2009, kdy v Poslanecké sněmovně slepenec levicových stran s několika odpadlíky z ODS sesadil vládu Mirka Topolánka. Tehdejší šéf ČSSD Jiří Paroubek si pochvaloval, jak povalil nepopulární kabinet, žádnou alternativu ale nenabídl. Zjevně ani o žádné neuvažoval. V Praze je to nyní to samé. A opět u toho asistuje ČSSD.
 
Současná přetahovaná v Praze tak připomíná, že až se budou chtít zákonodárci pustit do revize Ústavy, měli by se vážně zamyslet i nad zavedením tzv. konstruktivního vóta nedůvěry. Tedy instrumentu, který umožní sesadit vládu (a bylo by to možné rozšířit i na kraje či obce) jen v okamžiku, kdy se zformulovala jiná většina, která by převzala reálnou moc.
 
Ze současné situace vychází jako nejvíce poražená TOP 09. Asistovala u rozbití vlastní koalice a náhradu za ni zatím nemá. Pokud představitelům TOPky přes víkend příliš nezoranžoví vlasy a obsah dutiny lebeční, měli by se vrátit k jednacímu stolu s ODS a zapomenout na své mocenském požadavky z konce minulého týdne. Jiná – tedy morálně a mocensky čistá – varianta totiž nyní pro Prahu neexistuje. Pak už by byly na řadě jen na komunální úrovni těžce vyvolatelné předčasné volby.
 
Jiří Štefek
Od roku 2009 ekonomický redaktor časopisu TÝDEN. Absolvent politologie na Fakultě sociálních věd UK v Praze (2006).
 
Vyšlo na serveru pravybreh.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…