Jiří T. Král: Novinářští vědci vyléčí rakovinu a objeví i život ve vesmíru

14.03.2019 16:18

Na webech nepracují zrovna novináři v rozpuku sil a už vůbec ne s nějakými odbornými znalostmi. Takže se pak čtenáři nesmí divit, že píšou o neexistujících lécích na rakovinu a s jistotou nacházejí život ve vesmíru. A ti, kteří ani to nezvládnou, vytvářejí dvojsmyslné titulky či se rovnou uchylují k vulgarismům. Hlavně, že se to čte, ne?

Jiří T. Král: Novinářští vědci vyléčí rakovinu a objeví i život ve vesmíru
Foto: pixabay.com
Popisek: Internet - ilustrační foto

Na Novinkách.cz dočtete, že Do roka budeme umět kompletně vyléčit rakovinu, slibují vědci z Izraele. Zprávy takového typu se objevují stále dokola a mnohdy je za nimi nějaká ambiciózní firma, která chce o sobě dát vědět. Žádný lék do roka na rakovinu nebude, a i kdyby na nějaké typy nádorů fungoval (neexistuje nic jako jedna choroba zvaná rakovina, jde o různé typy nádorových onemocnění), bude trvat roky, než se jeho účinek ověří.

Jeden chápe, že když nějakou zprávu zveřejní Jerusalem Post, má novinář pocit, že ho to jaksi vyvinuje z jejího ověřování, nicméně následné publikování bludu působí jen jako materiál pro všechny „alternativně uvažující“, kteří na sociálních sítích blouzní o tom, že farmaceutické firmy schovávají před lidstvem univerzální lék na rakovinu. A když blbinu publikuje Jerusalem Post, tak se k ní později aspoň vrátí a cituje kritiky, kteří prohlášení firmy považují za krajně nezodpovědné. To ovšem na Novinkách nikoho ani nenapadne. Zřejmě je nemá čím něco napadnout.

Ovšem mnohem větší vědecké kapacity pracují na Deníku.cz, protože díky nim víme, že Malá nová planetka mezi Marsem a Jupiterem má vodu, atmosféru a je na ní i život. Jeden by doporučoval těm géniům udělit Nobelovu cenu, protože na to přišli jako první na světě. Ale mohli jsme to tušit, protože na Deníku.cz hledají – a nacházejí – život ve vesmíru dlouhodobě: Astronomové našli v souhvězdí Lyry „druhou Zemi.“ Pravděpodobně je na ní i život. Jediným problémem je fakt, že vědci z Deníku.cz jsou mimořádně skromní, neb své vědecké objevy podepisují jako „Redakce“. Autor těchto řádek by je rád vyzval, aby nebyli tak skromní, celý svět si totiž zaslouží znát jejich jména.

Ale co nad tím přemýšlet, na takové články se kliká, takže mise splněna. Ale možná větší pochvalu dostávají jejich kolegové za dvojsmyslné titulky. Například ten, který článek nazval Na velikosti nezáleží, nemocnice ve Varšavě léčí všechny ptáky. Ano, víme, co čekáte, nicméně je to text o veterinární klinice v Polsku. V dávání lascivních titulků ke článkům už ostatně máme dlouhou tradici. Tak třeba na Blesku.cz se stále dočtete, že Onanista vzbudil v tramvaji pozdvižení: Strážníci ho dohonili v zastávce Šumavská, až pak pohár buranství beze zbytku naplní Brněnská drbna, kde už se redaktoři ani nesnaží předstírat, že jde o nevědomý vtip, a naplno hlásají, „že tak dlouho honil, až ho dohonili“. Prostě hotoví honící psi demokracie.

Nicméně to ještě není nic proti řádění výtečníků z Parlamentních listů. Jeden se domnívá, že v tamní redakci posedává pár jedinců se nezvladatelnou potřebou vykřikovat různé vulgarismy, které pak redakce používá do titulků. Impotence, hovada, ozývá se z jednoho rohu. Magore, ozve se z druhého. Krypl, hovado, kontruje třetí. Zm*d je zm*d, křičí další, který zřejmě neumí vyslovit písmeno „r“. A mezi tím vším pobíhají šťastní opisovači facebookových postů a myslí si, že jsou novináři.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …