Jiří T. Král: O mizejících informacích a světě, ochromeném herečkou

03.01.2019 13:40

Někdy si zapamatujete informaci z nějakého webu, ovšem když čtete stejný článek podruhé, získáte pocit, že to byl nějaký článek „vlevo dole“, protože se napodruhé dozvíte něco jiného. Ale v republice, kde hledaného cizince „najde“ opilá herečka, je to vlastně dost jedno.

Jiří T. Král: O mizejících informacích a světě, ochromeném herečkou
Foto: pixabay.com
Popisek: Internet - ilustrační foto

Těsně před Vánoci proběhla médii zpráva o tom, že rodiče amerického studenta Otto Wambiera, kterého v KLDR mučili tak, že krátce po návratu do USA zemřel, žádají u soudu po Severokorejcích více než miliardu dolarů. Jenže kdosi v ČTK původní zprávu televize NBC (ZDE) – eufemisticky řečeno – nepřeložil příliš přesně. Tato částka představuje 2,5 procenta HDP Severní Koreje, nicméně čeští čtenáři se dozvěděli, že „odpovídá téměř trojnásobnému objemu hrubého domácího produktu, který KLDR zaznamenala v roce 2015“. A může se to dočíst doteď třeba na webu Českého rozhlasu (ZDE).

Ovšem na Echo.24 ovšem tento omyl zaznamenali a po nějaké době článek přepsali (ZDE). Je třeba ocenit, že nenechávají v textech pitominy (a nepoužili ani údaj NBC, který je stále ještě nadsazený), ovšem bylo by mnohem poctivější, kdyby to také v daném textu uvedli. „Kompenzaci ve výši téměř trojnásobku“ lze sice za pár vteřin nahradit „vysokou kompenzací“, jenže tahle rozšířená praxe je takovou lepší verzí šlendriánství. Věřte totiž médiu, kde se vám informace mění před očima (Echo24.cz předvedlo koncem roku ještě jednu podobnou kratochvíli, když nejprve vydalo článek s titulkem ve kterém „horníci uhynuli“, aby sloveso bez omluvy později změnilo na přijatelné „zemřeli“).

Jeden ale uznává, že to může být vnímáno jako marginálie ve světě českých zpravodajských webů, v němž americká rodina zmíněného amerického studenta žádá u amerického soudu z nějakého nepochopitelného rozmaru kompenzaci v českých korunách, jak nás o tom zpravují třeba Hospodářské noviny (ZDE) nebo Reflex (ZDE).

Ovšem čert vem koruny a dolary, v bulváru jde o všechno z onačejších důvodů. Naposledy nezklamali na Tn.cz (ZDE): "Celé Česko ochromila ve středu v podvečerních hodinách zpráva o dopravní nehodě herečky a zpěvačky Dády Patrasové." Jeden to vidí živě: v ulicích měst se zastaví doprava, chirurgovi vypadává skalpel z ruky, učitelka nedopoví větu o Kryštofu Kolumbovi… Všechny kdesi hluboko v duši je zamrazilo. Naštěstí začíná zimní období, takže tohle drobné ochromení z nehody herečky brzy nahradí námraza, sníh, padající trakaře, prostě cokoliv, co tradičně ochromí silničáře. Ovšem na druhou stranu příznivce bizarních historek ochromil bulvár hned druhý den, když přinesl zprávu, že Patrasová narazila do cizince, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač (ZDE). Podle bulvárního zpravodajství se může zdát, že v České republice chytí policie stíhaného cizince pouze v případě, že to do něj našije namol opilá herečka.

Nicméně zábavné umí být i seriózní zpravodajství. To takhle v deníku Právo měl zřejmě odevzdat jeden redaktor text o krádežích stromků. Poctivě obvolal lesáky, kteří mu řekli svůj názor, jenže to mu vystačilo tak na půl článku. Neváhal tedy a druhou polovinu věnoval „pozorovateli přírody a meteorologovi“ (ZDE). Jeho výpověď snad lze vzít vážně ve chvíli, kdy říká, že „Napadne sníh a to hodně lidí odrazuje.“ Vzápětí nás ale oblaží výroky typu „Lidé přecházejí na to, že si koupí umělý stromek a natrhají k němu větve.“ či „To je takový hit posledních let, kdy se lidé chtějí věnovat o svátcích hlavně sobě než věcem kolem výzdoby.“ Nehledě na jeho závěry, že lidé dnes jedí mix z různých typů řízků. A aby nás redaktor nenechal na pochybách, zdůrazňuje, že pozorovatel přírody popisuje „poslední trendy ve východním Krušnohoří“. Doufejme, že příště nám vědma z Vršovic popíše nejnovější trendy v oblékání v Praze, nebo soustružník z Ostravy pohovoří o těžbě uhlí.

A obrázek nakonec ukazuje, že čtenáři si nakonec sami poradí i se sebezbytečnějšími články.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Žák: Problémy Ústeckého kraje mi nejsou a ani nemohou být lhostejné

10:49 Zdeněk Žák: Problémy Ústeckého kraje mi nejsou a ani nemohou být lhostejné

Jsou totiž stejně jako kdekoliv jinde v naší vlasti výhradně důsledkem nekompetentní správy věcí veř…