Jiří Tichý: Chvála odlehčenosti

14.07.2013 19:18

Pojmi to tentokrát odlehčeně, poradil mi přítel malíř. Hm, zvážil jsem beze slov jeho přání, neboť vím, nač narážel. Stejně jako já, nevzdal se zvrácenosti hledět v přímých přenosech na politické hrátky s potenciálními voliči i s těmi, kteří už na volby kálí. Hlavové výkruty a samolibé obličejové výrazy pana prezidenta nevyjímaje.

Jiří Tichý: Chvála odlehčenosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Tyto totiž nejsou fyzickou vadou, jako nechtěné škleby Ransdorfa či Vondry, například, nýbrž výrazem mocichtivé arogance nad všemi a nad vším, tvrdím. Jako by se vzezřením prodíralo na povrch neukojené libido. Zdá se vám to na začátek dost odlehčené? 

"Co říkáš volbě nového ředitele Národní galerie?" oslovil mě kamarád ne malíř, který na výstavy nechodí, ale vždy, když se potkáme, ptá se na umění.  

"Nic," odpověděl jsem, a dodal, že tímhle hrc prc způsobem se ředitelé, pro mne stále vážené instituce, neodvolávají ani nevolí. Možná se, při vší úctě k renomé profesora Jiřího Fajta, přičiní tento uměnovědec i o to, aby ve Veletržním paláci opět fungovala kavárna s výbornou kávou v přiměřených cenách, s přátelskou atmosférou a decentně znějící hudbou 20. a 30. let, když už budeme sedět ve funkcionalistickém baráku, že?  

Onoho kamaráda pozval jsem na jistou vernisáž se slovy, že uvidí tvorbu kvalitního kumštýře. Reagoval slovy mnohých: "A jak poznáš, že je ten výtvarník skutečně kvalitní?" "Protože jsem o tom přesvědčen," řekl jsem. Pochybovačně zakroutil hlavou a připomněl mi loňské září, kdy na otázku, proč Židé slaví Nový rok s letopočtem 5773 - jak jsem mu sdělil -, a nikoli jako křesťané, kteří budou v lednu oslavovat rok 2013, odpověděl jsem: " No protože jej slaví od vzniku světa a nikoli od narození Ježíše Krista." "A jak mohou vědět, že svět vzniknul před 5773 lety?" nedal pokoj, a mně nezbylo, než odpovědět co nejsofistikovaněji: "Protože jsou o tom přesvědčeni!" Toto, ráčej prominout, neříkám kvůli odlehčenosti jakési, ale proto, že nemám rád komentátorské úvahy: "myslím si, domnívám se, mám za to, soudím či předpokládám." Tvrdím totiž, že stejně jako Miloš Zeman, i členové obou vlád a parlamentu už dávno si nic nemyslí či se nedomnívají, nýbrž vědí! Jen navenek cosi předstírají.  

Post Scriptum: "Tak vidíš, konečně tě policajti udělali slavným," přivítala mě mezi dveřmi paní Olga, když mé první kroky po propuštění z prvního vězení vedly do domu na Gottwaldově nábřeží, do něhož jsem doposud chodil za malířem Jiřím Sopkem. Sáhl jsem tehdy cestou k Havlovým do prázdné peněženky, a před květinářstvím, bez kytky v ruce, vzpomněl jsem na výrok spoluvězně: "Za ty prachy bych taky dělal chartistu!" Kontrolní otázka: Zdá se vám to dost odlehčené? Anebo současně povědomé? 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …