Jiří Vyvadil: Asad by byl nesvéprávný, kdyby použil plyn, aneb Cui bono?

06.04.2017 15:04

Dva dny poté, co oficiálně zaznělo z Bílého domu, že se USA musí smířit s tím, že Bašár Asad je jako představitel Sýrie realitou, kterou musí Bílý dům respektovat a den před dárcovskou konferencí ohledně Sýrie v Bruselu měl prezident Asad, kdysi miláček Západu a naopak on jeho milovník, svrhnout plyn na děti ze syrské vesnice Chán Šajchún.

Jiří Vyvadil: Asad by byl nesvéprávný, kdyby použil plyn, aneb Cui bono?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Okamžitě byly přichystány televizní kamery, aby celému západnímu světu ukazovaly tělíčka dětí zmítajících se v předsmrtných křečích.

Vždy platí zásadní kriminalistická zásada: Cui bono?

A je nesporné, že tento hrůzný čin jednoznačně nahrává válečným štváčům, kteří se děsily varianty, že se alespoň v něčem Trump bude moci s Putinem dohodnout.

Kdo četl doslova paranoidní článek Teodora Marjanoviče či poslouchal šílenecké promluvy lidoveckého poslance Gabala, ví o čem mluvím.

Západní jestřábi se doslova klapají hrůzou, že nastane mír…

Vezměme si za příklad právě Teodora Marjanoviče, který v dnešních Hospodářských novinách „Co smrt syrských dětí spojuje s Bosnou“…Marjanovič mimochodem odhaluje své ledví, ale jeho nenávist vůči všemu srbskému a podpora sunitských vražedných muslimů je zřejmá.

Co tento humánní novinář liberálního deníku Hospodářské noviny v závěru uvedl?

„Kde je nějaký evropský John McCain. Který bude mít jako tento americký senátor politickou odvahu, aby se zasadil o vyzbrojení Svobodné syrské armády a jiných sunitských skupin, které bojují proti Asadovi…“

Přeložme si to: Novinář zdánlivě neutrálního českého deníku, jinak též masivně bojujícícho o vítání migrantů, se zvlášním zřetelem jistě sunitským, volá po válce, po válce proti legitimnímu prezidentovi. Chce válku mezi sunity a režimem Bašára Asada a vyzývá k ní.

Chce krveprolití, chce válku s Asadem, chce válku s Putinem.

Mimochodem trestné, pane redaktore.

Nuže Cui bono?

Zcela nesporně tento útok hrubě poškodil zájmy sekulárního resp. nábožensky tolerantního Asadova režimu, režimu, který před rozvalem arabského jara patřil k nejtolerantnějšímu a nejúspěšnějšímu, nebyl veden žádnou náboženskou ideologií, ale myšlenkou specifického a neutrálního arabského socialismu, nikterak ani nepopírajícího svobodu vlastnictví.

Zcela nesporně tento útok byl v zájmu sunitských teokracií Saudské Arábie, Kataru a dalších…

A zcela nesporně tento útok chtěly všechny ty kruhy, které chtějí stůj co stůj zabránit rozumnou spolupráci USA a Ruska, v Americe zvlášť kruhů kolem Johna McCaina, který kdysi přemluvil Saakashvilliho ke gruzínsko – ruské válce a byl rovněž jednou z nejviditelnějších zahraničních opor ukrajinského převratu.

Asi tak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty