Jiří Vyvadil: Babiš dělal hrubé chyby. Ale měl by dostat ještě šanci

09.04.2018 8:18

Nechci kopat do Andreje Babiše víc než je nutné. Už proto, že je cítit ve vzduchu možná dohoda Hradu s ČSSD na jeho odstranění. To samozřejmě uvidíme po jeho úterním setkání s prezidentem. Také víme, že se dnes budou proti němu konat opětovné demonstrace pravicové džungle, pražské kavárny, zkrátka havlistů, ze kterých on a jeho stoupenci naprosto zbytečně vyšilují.

Jiří Vyvadil: Babiš dělal hrubé chyby. Ale měl by dostat ještě šanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Přesto je právě nyní čas, aby si Babiš do budoucna ujasnil, jaké chyby by neměl opakovat. Jinak mu není pomoci.

Začněme těmi chybami. Andrej Babiš si neuvědomuje, kdo jsou jeho voliči. 60 % jeho voličů byli bývalí stoupenci ČSSD a KSČM, tedy hlasy protestní směřující kritiku proti těm „bruselským zločincům, Angele Merkelové, americkým štváčům a naší pravicové džungli“...

Andrej Babiš nesmyslně naslouchal některým ze svých předních členů (Stropnický, Pelikán, Jourová…) kteří jsou právě v očích oněch 60% jeho voličů něčím naprosto nepředstavitelným.

V tomto duchu proto například jeho zásah na odvolání Zdeňka Ondráčka z funkce předsedy Komise pro GIBS mnohé rozdráždil a byl chápán jako odpudivý podraz.

Totálním selháním byla jeho aktivita při vypovídání ruských diplomatů na základě hysterických výzev snad nejméně schopné britské premiérky Mayové a neskutečně šíleného ministra zahraničních věcí Borisa Johnsona. Je to miliardář. To si nemohl nechat zjistit, jak na tom Mayová skutečně je?

Čtrnáct dnů před akcí Skripal měl u nás zesměšňovaný potencionální budoucí premiér Jeromy Corbyn a jeho Labour podle některých průzkumů až o 10% více než konzervativci a May šlapala v pobrexitových vyjednáváních jako slon v porcelánu. „Nejzákeřnější útok“ na území členské země NATO otravou Georgije Skripala a jeho dcery, vyvolal téměř celozápadní tažení proti Rusku masivním odvoláváním diplomatů. Říkám téměř. Byly totiž statečné země, které trvaly na důkazech a je ostudné a neomluvitelné, že Andrej Babiš, ve snaze získat si naši povykující džungli naskočil na tuto kartu a zatímco naši racionální sousedi Rakousko či Slovensko odmítli této nesmyslné fóbii podlehnout, my jsme vyhostili na počet obyvatel nejvíce diplomatů. Tím se hluboce dotknul naší suverenity.

Mimochodem jen pro doplnění si dovoluji dát věci do souvislosti z článku Jaroslava Bašty, který je neskutečně inspirativní, možná o to více, že byl napsán ještě před okamžikem, než událost v Sýrii, kterou popisuje, o víkendu nastala:

„Zaujalo mě, že přibližně ve stejnou dobu (tedy na přelomu února a března) stejně naléhavé varování před provokací s použitím chemických zbraní ve Východní Ghútě v Sýrii získaly ruské tajné služby. Jejich verze předpokládala, že organizace Bílé přilby zorganizuje falešný chemický útok s množstvím obětí, který bude okamžitě přenášen satelitním vysíláním do celého světa. Jako odvetu Spojené státy zasáhnou vládní čtvrť v Damašku raketami. Nejprve ruský velvyslanec v USA a posléze (13. 3.) náčelník ruského Generálního štábu Valerij Gerasimov varovali Spojené státy před tímto postupem, který by vedl k vojenské konfrontaci obou velmocí. Syrský scénář se naštěstí nenaplnil.“

My dnes vidíme, že se naplnil a poslušný Stropnický přirozeně vyslovil obvyklý protest.

Dnes už všichni vidíme, jak celá ta kauza Skripal končí obrovskou blamáží. Otec i dcera, kteří již dávno měli být mrtví se zázračně uzdravují, kočky Skripala v domě, které by měli okamžitě po zásahu Novičokem odejít ze světa, musely být následně utraceny pro vyhladovění. A poté, co Britové odmítají vydat vizum sestřenici Julii Skripalové do Británie, aby si odvezla Julii do Ruska, aniž by mohli promluvit, má jim být dána nová identita a umožněn utajený pobyt v USA.

A protože každý z nás ví, že CIA a MI6 jsou pěkní zabijáci, tak se ptám: Budou Sergej a Julie žít, a nebo budou uplaceni hezkou sumou miliónů?

Rozhodně je pravděpodobně, že možná s výjimkou krátké a poslední zinscenované konference je již určitě nikdy neuvidíme…

A když k tomu přidáme vydání Nikulina do USA, kdy šest dnů zde na něho čekalo na letišti letadlo amerického ministerstva spravedlnosti, jistě Babišovi tleská džungle, ale ztrácí podporu rozumných lidí.

Proto je ten relativně silný pokles o 3-4% podle průzkumu Kantar i SANEP naprosto logický a měl by být pro Babiše varováním. Ovšem stejně tak je zcela pochopitelné, že prezident republiky mohl být jeho chováním velmi znepokojen…

Fatální chybou Babiše je a já to už nazval zesobotkováním, že se snaží podrobovat sice silně slyšitelným, ale ve skutečnosti z hlediska vlivu na společnost naprosto marginálním havlistickým, liberálním médiím. Tak jako Sobotka se tetelil, že ho chválí Bakalovy noviny a že mu zdánlivě tleskají jimi podporovaní demonstranti v pražských ulicích, aby se následně propadl v preferencích i významu, by mělo Babiše poučit.

Až dnes večer budou opět kulminovat protibabišovské demonstrace, jistě podporované lidumilným filantropem Sorosem, snad pochopí, že koho mohl získat už získal a koho nemůže, nezíská. Maximálně se tam někde pohybuje ony 3-4%. Více ne.

Andrej Babiš se ještě hodně bude muset učit.

Otevřeně řečeno: Ještě před setkáním s prezidentem, by měl veřejně prohlásit, že kroky které učinil v posledním měsíci byly nedomyšlené a omluví se za to…

A nejen to. Musí vytvořit vládu stůj co stůj, i kdyby se měl zbavit části svých funkcionářů a ministrů…

Nepůjde-li to s ČSSD a tam je zřejmě už rozhodnutí jej jako premiéra odmítnout, nechť obratem požádá…opakuji požádá …o podporu SPD a KSČM.

A ještě jedna rada. ANO, i když je nejsilnější si už nemůže vyskakovat. Ale zavinil si to Babiš sám…

A jinak držme Andreji Babišovi palce a doufejme, že mu prezident dá ještě jednu šanci…

Jiří Vyvadil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…