Jiří Vyvadil: Babiš se vrátil ke své přirozenosti, k chování ječivé pavlačové báby…

15.06.2016 13:36

Když Andrej Babiš začínal a snažíval se vedrat na televizní obrazovky, někdy tak před třemi lety, choval se neskutečně odpudivě: ječivý, hloupý, směšný. Tehdy byl pro mnoho lidí naprosto nepřijatelný. Budu i jízlivý. Stejně pocity nechuti jsem zaznamenával já stejně jako redaktor Mladé fronty Dnes, současný poslanec za ANO Martin Komárek.

Jiří Vyvadil: Babiš se vrátil ke své přirozenosti, k chování ječivé pavlačové báby…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Přišlo určité období, kdy Babiš nesoptil, neječel, ale mluvil klidně, stručně a kuse a k věci. Mnohý jej mohl brát jako významného člena vládního týmu odpovídajícího za ekonomiku země, která se zvedá. A začal získávat sympatie i mimo okruh svých bývalých voličů.

Včera jsem si udělal čas a poslouchal intervieu pana místopředsedy vlády. Šílené:  Křik, ječení…Ani jediný věcný argument.

Zdá se, že když přijde krize, téma, které mu logicky není vlastní  a hlavně křeč, v jaké jedná, vrací se jeho přirozenost : hysterické kolovrátkové monology pronášené napůl cizí řečí, která připomíná něco mezi češtinou, slovenštinou a bulharštinou.

A jeho věty typu : Jsem bojovník proti korupci u tohoto miliardáře, který leštil kliky a vemlouval se premiéru Grossovi, účastnil se podivných privatizací, vtíral se k šéfům nejrůznějších stran a ministrům,  působí komicky.

Andrej Babiš je přece je synonymem největšího střetu zájmu v historii možná celého Československa od roku 1918. A to ví každý. I ti, kterým to nevadí i ti, kteří tím žijí. U mě nastal zlom.  Ať mluví o ekonomice, ale ať proboha nemluví o tom, jak je čistý. To jsou slova, která vytištěna na toaletní papír, by mohla sloužit jedinému účelu.

Až patologická hysterie a křeč, ve které bojuje za velmi pochybného plukovníka Šlachtu, který jako součást milenecké dvojice Bradáčová – Šlachta a kořena Ivo Ištvána mění náš stát na prokurátorskou republiku, budí dojem takových osobních obav páně Babiše, že to už není ani podezřelé.

Doslova zoufale, jako odsouzenec na smrt chce zabránit odejití Šlachty a státních zástupců.

Co na něho ta prokurátorská skvadra ví a hlavně na čem jsou společně domluveni?

Zřejmě jako minule: změnu vlády ve prospěch Andreje Babiše. Jde přece o nový zákon o státním zastupitelství, který, když bude přijat, přemění náš stát v zemi polosvobody.

Už to by měl být důvod, proč nejen Šlachta, ale i Pavel Zeman a Lenka Bradáčová by měli odejít.

Lenka Bradáčová svého času odstranila nejschopnějšího policejního důstojníka, šéfa protikorupční policie Tomáše Martince : kauza David Ratha, Parkanová – Casa,  Dalík, Opencard atd… to je jeho dílo.

V sporu o ochranu osobnosti, kde zastupuji plukovníka  Marince  se bude konat možná závěrečné jednání  dne 14. července 2016,  lhala, jako když tiskne  a s jediným cílem, diskreditovat protikorupční útvar.

Ale to teď nechme.

Chvíli se zdálo, že Babiš může přinést do české politiky něco nového a pozitivního.

Byl to omyl.

Patrně zvítězí v příštích volbách do Poslanecké sněmovny.

Ale jeho chování a jednání bude mít jediný výsledek:

Zůstane tak jako kdysi Mečiar či v ke konci Berlusconni jako kůl v plotě.

Pokud se  k němu nepřipojí komunisté, má nulový koaliční potenciál.     

Premiérem tento exot nebude.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …