Jiří Vyvadil: Brexit je vrcholem krize Západu. EU a NATO skončí jako RVHP a Varšavská smlouva

30.06.2016 14:09

Donald Tusk, Polák, což má v této souvislosti rozhodující význam, pronesl před uskutečněním referenda o vystoupení Británie z EU, že by to byl konec západní civilizace. Když ten konec nastal, začal vzápětí tvrdit, že si vzpomíná na radu svého otce, že co tě nezabije, to tě posílí.

Jiří Vyvadil: Brexit je vrcholem krize Západu. EU a NATO skončí jako RVHP a Varšavská smlouva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Na Brexit je možné nahlížet nejrůznějšími pohledy a jedním z nich je, že byl prostě jen vyvrcholením nahromaděným rozporů Západu, nebo chcete-li euroatlantické části našeho světa..

Z Evropské unie odešla země, která byla nejen symbolem, ale reálným poutem mezi USA a Evropskou unií.

Donald Tusk, který by dnes jistě už ona slova nezopakoval, měl naprostou pravdu. Tak jako pád Berlínské zdi znamenal pád sovětského bloku, následně i pád Sovětského svazu, odchod Gorbačova, konec RVHP i Varšavské smlouvy, odchod Velké Británie z Evropské unie odstartoval stejný počátek konce stávajícího uspořádání po roce 1989.

V roce 1989 byl poraženým Sovětský svaz a vítězem Západ.

Dnes je poraženým Západ a vítězem Rusko…

Ten pád se velice rychle začíná projevovat.

Poražené jsou především národní státy, jejichž zahraniční politika byla po čtvrt století fanaticky namířená proti Rusku a zároveň fanaticky orientovaná ve prospěch těch sil, které v rámci evropské části EU a NATO představovali nejvíce nenávistnou militaristickou složku namířenou ke zničení Ruska.

A tak polští politici, a bylo jedno, zda za Občanskou platformu či za Právo a spravedlnost, vášnivě podporovali Camerona a Brity jako celek v jejich nenávisti vůči Rusku, ale nyní s úděsem berou na vědomí, že Britové Poláky, kteří jako kobylky vtrhli do jejich přelidněné Anglie emotivně vyzývají k tomu, aby táhli domů.

Jejich politická nepředstavivost se ukazuje v tom, že prosadili největší vojenské cvičení NATO na svém území od roku 1989 s cílem upevnit severoatlantickou alianci proti Rusku, ale současný stav je přesně opačný. Psychologicky Západ bude už jen oslabovat.

A stejně jsou na tom protirusky myslící Lotyši, Estonci, Litevci.

Nenávidí Rusko, milovali militaristickou Velkou Británii a dnes jejich ekonomické migranty posílají Britové k čertu.

Ale vývoj jde rychle dál…

Turecko i Izrael velmi rychle vyhodnotili, kdo je v této části euroasijského kontinentu onou rozhodující globální velmocí. Erdogan se pokorně omluvil Putinovi a jeho nový předseda vlády prohlásil, že je třeba budovat vztahy s Ruskem, ale i dříve nenáviděným Iránem a znovu i Egyptem…

S Izraelem nastalo rovněž usmíření…

A Holandsko vzápětí odhodilo váhání a jejich předseda vlády prohlásil, že asociační dohodu s Ukrajinou v této podobě podepsat nelze, což přeloženo znamená, že podepsána nikdy nebude.

Brexit změnil během jediného dne svět a silný Západ se stal slabým a Putin bez hnutím malíčkem je vítězem.

A že se Evropská unie v této podobě dříve či později rozpadne, je naprosto jasné.

Samozřejmě, že zde v nějaké podobě jednak něco zůstane a něco nového vznikne.

Ovšem týden stačil na to, abychom si znovu potvrdili, že ze současných představitelů EU a představitelů členských zemí EU není jediný, který by přinášel strhující vizi. Jenom přežvykují slovíčka a mluví o změně.

Nechápou zákonitosti vývoje.

Nechápou, že když se něco přežije, tak to končí.

To zřejmě nechápal ani Michail Gorbačov během prvních týdnů po pádu Berlínské zdi.

A přitom je to prosté:

Tak jako svého času musela zákonitě skončit RVHP a Varšavská smlouva, protože nebyla schopna nic nového a nadějného nabídnout, skončí zákonitě i Evropská unie a NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…