Jiří Vyvadil: Chce Sobotka startovat ke klerofašistickému státu a podpoře amerického imperialismu?

03.04.2015 21:14

První republika byla a stále je v jistém smyslu osou mého uvažování. Například by bylo nemyslitelné, aby T. G. Masaryk si s ničím tak nepřijatelným, jako jsou rakouští šlechtici z rodu Schwarzenbergů, podal ruku. Respektive jinak: Ti by se k němu po celých 20 let nikdy nedostali na vzdálenost 5 km. Něco tak nehodného za 1. republiky ani nesmělo jít do politiky.

Jiří Vyvadil: Chce Sobotka startovat ke klerofašistickému státu a podpoře amerického imperialismu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

První republika rovněž kriticky odmítala katolickou církev, která se stala ideologickým jařmením českého národa. Masaryk standardně odmítal setkání i s ministry za stranu lidovou. Bral je štítivě jako nutnou daň demokracii, protože část obyvatelstva je prostě volí, ale když byl nemocen předseda vlády za stranu agrární Švehla, po celý půl rok místopředsedu vlády – lidovce nepřijal.

Z levicových politických stran, národních socialistů, sociálních demokratů o komunistech ani nemluvě si vůbec nelze představit, že by například některý z jejich představitelů navrhl katolický Velký pátek za státní svátek.

Mně je doslova na zvracení, že tenhle Sobotka s tím přišel.

Zradil své voliče a hodil do autu odpor proti církevním restitucím. Nikdo a nikdy mu to nesmí odpustit.

Násilná rekatolizace a 300 let doby temna tomuto odpudivému sociálně demokratickému předsedovi strany i vlády nic neříká.

Jemu ovšem vůbec nic z minulosti neříká, dokonce i z té nedávné, kdy – zcela nesporně – Evropa, tedy přesněji západní Evropa – se honosila jmény, kteří by nikdy nepřipustili tento rozvrat na Ukrajině a podřízení Evropy militaristickému kursu USA.

A mimochodem, nebyli to jen socialisti.

V nelegitimní a nezákonné válce proti Iráku, která vyvolala v život islámský stát, stáli spolu ruku v ruce sociálně demokratický kancléř SRN Gerhard Schröder a pravicový francouzský prezident Jacques Chirac. Tupá Evropa, kdyby se tehdy nepodrobila USA, nemusel islámský stát nikdy vzniknout.

To ovšem přesahuje schopnosti myšlení Bohuslava Sobotky.

Je jistě dokonalým úřednickým šimlem, který chce v této funkci zůstat co nejdéle, ale samostatné myšlení, navíc pokrokové a socialistické mu je absolutně cizí.

Ale trochu jinak.

V průběhu minulého týdne jsem opakovaně, téměř v každém svém příspěvku uvedl, že jsem vděčný americkému konvoji v jednom: konečně je možné otevřeně po 25 letech o některých věcech hovořit.

Mimochodem jednu poznámku si přece jenom nemohu odpustit: Naše servilita ohledně konvoje neznala mezí.

Zvláštní průjezdy ochrana policií.

No to by Němci svou kancléřku hnali, kdyby něco takového připustila.

Pro ně to jsou a vždy budou okupační vojska, která prostě zůstala. Oni to berou trpce na vědomí. Ale běda, kdyby si amíci vyskakovali. Musí se chovat pěkně skromně.

Sobotkova vláda nastartovala kurz směřující ke kombinaci revize výsledků druhé světové války, náklonu k podpoře klerofašistických hesel a servilnímu podřízení americkému militarismu.

Nejsem stoupenec demonstrací, ale proti Sobotkově vládě (nikoliv například proti Andreji Babišovi, který se chová normálně) jsem ochoten kdykoliv bojovat a kdykoliv jej svrhnout.

Miluje kyjevský Majdan a já mu jej přeji z celého srdce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Vyvadil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.