Jiří Vyvadil: Co by Rusko neudělalo pro Trumpa?

16.11.2019 15:33

Kdo sleduje detaily chování mezi Ruskem, jeho spojencem Tureckem, který je ovšem rovněž spojencem USA, velmi sporným převzetím moci v Bolivii, reakcí Ruska a téměř pokojným vyhýbáním se konfliktů v Sýrii mezi všemi zúčastněnými hráči, musí zatleskat.

Jiří Vyvadil: Co by Rusko neudělalo pro Trumpa?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Začněme tou Bolívií. Nejdříve se Rusko připojilo k odporu svých spojenců v regionu a hlasitě protestovalo proti puči, aby záhy prakticky ze dne na den uznalo podobně jako USA senátorku Anezovou za dočasnou prezidentku, jakkoliv upozorňuje, že pro hlasování o tomto aktu chybělo kvórum… Na druhé straně akceschopnost bývalé opozice a strany Eve Moralese dohodnout se na předčasných volbách ukazuje, že může jít o krok správným směrem. Ovšem hlavně. Konečně se Trumpovi něco v Latinské Americe podařilo, a to v této době jistě má zapotřebí. Co by Rusko pro Trumpa neudělalo? Vždyť on také věci nežene na ostří nože.

Při návštěvě Erdogana v USA sice opakovaně tlačí na to, že Turecko nesmí získat zařízení S 400 od Rusů, ale když to Erdogan odmítá, ponechávají oba prezidenti řešení, nebo spíše neřešení, pro své ministry zahraničních věcí. Skvělé.

Až neskutečně působí, jak ohleduplně se chovají vojenské síly USA, Syrské arabské armády, proamerických Kurdů navzájem…

Ruská vojenská policie obsadila americkou leteckou základnu u kurdského Kobani, chlapci zřejmě opouštěli prostory ve spěchu, zanechali novým nájemníkům pevné disky, dokumenty i prapor Centrálního velení speciální operace s nadpisem „Come And Take It“, který byl symbolem hnutí za nezávislost Texasu v 19. století. Skvělé. A do oblasti po dohodě s Tureckem zamířily i ruské bitevní vrtulníky a protivzdušné komplexy. A jinak syrská armáda v rámci dohod s „americkými“ Kurdy (Ivan David by mohl být spokojen) z SDF dorazila do Ajn Díváru, nejseverovýchodnějšího bodu země. A aby bylo ještě veseleji, kolem checkpointu syrské armády u kurdského Kamišlí projel americký konvoj, neznámo kam na severovýchod Sýrie, a bez problému, málem jim Syřané zamávali a nechali je v pohodě cestovat.

No, řeknu vám…

Jo, a když strategický spojenec Ruska Čína učinila láskyplné gesto vůči Trumpovi a zrušila z ničeho nic embargo na dovoz amerického drůbežího masa, které trvalo od roku 2014, což přinese Trumpovým voličům možná 1 mld. dolarů. Dobré, co?

Chce to prostě, aby se lidé dohodli.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …