Jiří Vyvadil: Co s Paroubkem, co s ČSSD?

13.12.2016 13:41

Strany přicházejí a odcházejí. Nejsou ničím více než institucionální formou prosazování určitých politických zájmů či nálad.

Jiří Vyvadil: Co s Paroubkem, co s ČSSD?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

A tak zanikly v našem prostředí staročeši i mladočeši, zanikla v podstatě Československá strana (národně) socialistická, které jsem byl kromě Zenkla, později Kučery, i já nakrátko předsedou, zaniklo Občanské fórum, zanikla ODA, zanikla US – DEU, zanikly Věci veřejné a blíží se zánik TOP 09…

A v rámci Evropy tají jako sníh, či alespoň oslabují, reformistické socialistické strany.

Německá SPD, která měla tři kancléře s podporou pře 35 %, je ráda, že je ráda a plahočí se někde kolem 20%.

Mladý a ambiciózní  premiér  Renzi, možná jediný schopný socialista v Itálii skončil a  je více méně jisté, že nastoupí  eurokritické, protimigrační , proruské a protiatlantické síly typu Hnutí pěti hvězd, Vzhůru Itálie či Ligy Severu.

Země s tradiční silnou levicí – Francie už čeká jen na to, zda zvítězí proruská, protievropská ekonomicky a národně socialistická Marine le Pen , či ještě více proruský přítel Putina, který se vícekrát účastnil Valdajského kruhu, antiamerický, ekonomicky ovšem thatcherovský Francois Villon. Levice totálně ostrouhá.

Vedle na Slovensku premiérova sociálně demokratická strana Směr, klesá a klesá a Fico se zřejmě do budoucna bude muset připravovat na osud Vladimíra Mečiara.

Fakt, že v totálně zbídačeném Rumunsku nyní zvítězila sociální demokracie spíše jen dokládá fakt, že pouze tam, kde jsou ještě podmínky kapitalismu 19. století, má sociální demokracie šanci… A to je v pořádku. Jinde ale už ne.

Jiří Paroubek by se rád na stará kolena vrátil do ČSSD.

Budu sebekritický. Nesčetné komentáře, rozhovory s ním jsem vždy jen přelétl a vzápětí vypnul, takže je možné, že tam bylo něco, co mě mohlo nadchnout. Ale protože Jiřího znám ještě před rokem 1989 z Čs. Strany socialistické, nic tak velkého jsem tam neočekával.

Věcně a obsahově není rozdíl mezi Sobotkovým utahaným sociálnědemokratickým programem a náměty Jiřího, které nyní všude praktikoval…

Oba bezmezně podporují Evropskou unii, ačkoliv rozumní lidé ví, že se v té či oné podobě buď zcela zhroutí a nebo se dramaticky změní v protiklad…

Oba bezmezně podporují NATO, i když se za jeho existencí táhne krvavá stopa miliónů mrtvých v Iráku, Afghánistánu, Srbsku, Libyi, na Ukrajině…

Oba bezmezně (jen to neříkají nahlas) podporují euro, ačkoliv eurozóna rozdělila Evropu na bohatý Sever a strádající Jih.

Zkrátka a dobře : oba jsou tak jako politici ODS,TOP 09, KDU-ČSL součástí establishmentu a rigidního mainstreamu, který se tady buduje neskutečných téměř 30 let.

Co nového a inspirativního mohou říci???

Lidé na celém světě, i v této krásné zemi uprostřed Evropy,  dychtivě a někdy i agresivně volají po zásadní změně, po změně bez  Clintonových, Bushů, Merkelových, Sobotků, Paroubků, Kalousků, Hermanů…

Neřešme ČSSD, neřešme Sobotku, neřešme Paroubka…

Svět je mnohem pestřejší…

Jiří Vyvadil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…