Jiří Vyvadil: Dnes by to Havlovi neprošlo

17.11.2019 15:33

Před třiceti lety jsem po telefonátu mého tehdejšího šéfa, předsedy Československé strany socialistické Bohuslava Kučery, připravil Prohlášení této strany, jejích orgánů, klubu poslanců Federálního shromáždění i České národní rady k událostem na Národní třídě dne 17. listopadu.

Jiří Vyvadil: Dnes by to Havlovi neprošlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Toto Prohlášení vyšlo jako úvodník pondělního vydání Svobodného slova. Mohu vás ujistit, že v těch prvních dnech toto prohlášení komunisty paralyzovalo. Neočekávali, že ČSS se tak postaví pro nové pořádky.

I proto jsme byli účastni prvního setkání premiéra Adamce a Havla a byl jsem to konkrétně já, kdo v Obecním domě nechal násilím otevřít jeden salónek, požádal, aby rychle sehnali čs. vlajku, tu nechali vyvěsit na zeď a fotku Havla s Adamcem pod československou vlajkou.

A mimo jiné, za předsednictví Bohuslava Kučery a mé asistence, když celé organizační vedení Federálního shromáždění leželo ožralé v pobočném salónku, jsme nechali vypustit vedoucí úlohu KSČ z Ústavy a prosadili tajnou volbu prezidenta, nikoliv referendem, jak si přáli komunisté… A upozorňuji, že ve Federálním shromáždění měli absolutní většinu.

Proč to píši?

Nuže, události listopadu 1989 byly historické. To, co jsem úplně vědomě jako labužník politiky vědomě sledoval na ČT z Letné, byla komická šmíra…

V některých momentech měl člověk pocit, že se slova ujímají nesvéprávní lidé. Nesvéprávní ve smyslu politické negramotnosti.

Fakt jsem jen někdy doslova zíral, že řečníci říkají neskutečné nudné důvody pro odstoupení premiéra či prezidenta, které už opakuji poslední dva roky… Ale nejen to, jejich posluchači na místě rovněž byli jako v transu, politicky nesvéprávnou voličskou základnou TOP 09, STAN, KDU-ČSL.

Jediným faktorem, který vedl k zamyšlení, že se jich sešlo nejméně 200 000. A to absolutně nezpochybňuji. Pravicová opozice minimálně 25 procent populace může mít za sebou…

Význam té demonstrace je politicky se svými dopady jako vždy nulový: Babiš logicky posílí.

Ale jeden problém mám osobní.

Jsem hrdý Čech, ale nevěřil jsem svým očím, že se může sejít tolik lidí, poslouchat ty blbiny a nadšeně tomu tleskat.

Ale také jinak. A v tom je asi to řešení.

V roce 1989 byli lidé tak nabušení potřebou změny, že téměř všichni tleskali tomu, co bylo řečeno. Prostě, byla tam revoluční emoce.

Dnes by to Havlovi neprošlo.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…