Jiří Vyvadil: Dvakrát Trump

22.08.2019 19:09

Podle aktuálního výzkumu by Donald Trump porazil všechny kandidáty Demokratů. Ruku na srdce, otázka války a míru je pro mne v mezinárodních vztazích naprosto nejdůležitější a žil jsem v době, kdy stejně pocity měli lidé jak na Západě, tak i na Východě.

Jiří Vyvadil: Dvakrát Trump
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Dnes na Západě, ale i u nás existují šílenci typu naší Langšádlové, Kalouska (a vlastně celé TOP 09), kteří zažívají doslova orgasmus při vyvolání jaderného napadení Ruska. Jsou tak nenormální, že vůbec nereflektují fakt, že Západ určitě už není jednotný a ozvala by se mohutná síla, která by byla zásadně proti. Ale k tomu drobně přejdu následně.

Ačkoliv po dobu čtyř let jsem byl zařazen asi jako mnohý z Vás, do nějakého seznamu příznivců Donalda Trumpa a každé ráno otevírám facebook s jeho – a on za to asi nemůže – polobombastickými sděleními, jak je skvělý – stále mě to míjí a míjelo to  mne i naposled dnešní ráno…

Neznám nálady v USA, nejsem tam a musel bych tam pobýt asi měsíc, než bych pochopil. V USA ještě více než u nás nelze ani špetku důvěřovat médiím, které ve své většině jednak z politického přesvědčení, ale hlavně, že jim to přináší prachy, bojují proti Trumpovi.

Ale ten výsledek mne fakt překvapil:

2020 National GE:

Trump 46% (+1) Biden 45% .

Trump 45% (+1) Sanders 44% .

Trump 44% (+2) Harris 42% .

Trump 45% (+2) Warren 43% .

Trump 45% (+3) Buttigieg 42%

Samozřejmě: Je to o jedno, dvě procenta. Na jedné straně to nic neznamená.

Na druhé straně mnoho. Minule Clintonová nad Trumpem zvítězila v předběžných průzkumech mnohem více. A jak dopadla?

Prohra…

V USA nevítězí prosté součty, ale hlasy volitelů.

***

No a tím přecházíme, koho by Česká republika měla podporovat coby prezidenta USA.  Biden znamená válku v Iráku, islámský stát, rozvrácení Libye a statistíce migrantů připravených startovat do Evropy. U Sanderse nemůžeme vědět, ale válka určitě je pro něho odporná. Alespoň přece jenom je řekněme pacifista… Takže pokud by zvítězil, proč ne. Pro USA by to byla zatěžkávací zkouška, neboť je to socialista, ale vnitřní poměry této země mne fakt nazajímají a dokonce bych se zájmem pozoroval, co z jeho představ může projít. Buď by vyhrál a nebo by ho vynesli v zubech.

A teď Trump. Podle mnohých tomuto ultrapodnikateli vnitřní ekonomika funguje. To znovu opakuji beru jen jako okrajový fakt. Mě zajímá dopad na svět. V tomto týdnu prezident Macron přišel s myšlenkou, že bez Ruska nemůže být světový mír a že nelze řešit světové problémy, minimálně z hlediska Evropy či euroatlantické civilizace bez Ruska. (Havlisti, můžete vytékat všemi svými otvory. Vývoj nezastavíte.) A vyslovil se pro návrh, aby   na příštím zasedání G7, které se bude konat v USA, byl Vladimír Putin přizván.

TRUMP OBRATEM NA NEJBLIŽŠÍ TISKOVCE TENTO NÁVRH PŘIJAL…

***

Zatím tedy u mně s mírným odstupem od Sanderse vítězí Trump.

Politický liberalismus znamená válku, krev, pokrytectví, zoufalství, imperialismus, migraci.

Trump je jistě brutální, ale jeho brutalita se projevuje jen v oblasti ekonomických vztahů. A to je z hlediska historie vlastně humánní. Moudré to vždy být nemusí být, ale…

Ale pokud žádný vojenský konflikt neodstartuje, byl by to ten nejmírumilovější  americký  prezident posledních bezmála 80 let od roku 1945 a navíc zřejmě velmi ekonomicky a sociálně úspěšný pro své vlastní obyvatelstvo..

Mír – blahobyt – prosperita…

A to vlastně není málo. O nic jiného v politice nejde…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…