Jiří Vyvadil: Je dobré, že do toho Babiš dnes bouchnul

27.10.2017 17:59

Krok Andreje Babiše na vytvoření menšinové vlády pochopitelný. Když s ním nechce jít nikdo do koalice, s kým by byl ochotný jít on, a chtěl s ním jít jen Okamura, se kterým naopak nechce Babiš, pokusí se prosadit menšinovou vládu.

Jiří Vyvadil: Je dobré, že do toho Babiš dnes bouchnul
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

V podstatě pro následující období nepotřebuje nic jiného, že se úspěšně podaří uskutečnit ustavující schůze Poslanecké Sněmovny tím, že budou naplněny požadavky, které jí stanoví zákon o jednacím řádu, tedy především volba předsedy Sněmovny, na jeho návrh stanovení počty místopředsedů a provedení jejich volby, určení výborů a počty jejich členů.

Tím budou zákonné požadavky ustavující schůze Poslanecké sněmovny naplněny.

Teprve po ukončení této ustavující schůze podá předseda dosavadní vlády, tady Bohuslav Sobotka demisi.

A teprve poté může být Andrej Babiš jmenován předsedou vlády premiérem, nevrhnout prezidentu republiky složení vlády a do 30 dnů předstoupit před Sněmovnu a požádat jí o vyslovení důvěry. Pokud ji nezíská, může jej prezident republiky znovu jmenovat a pokud ji znovu nezíská, podá návrh na jmenování premiérem předseda Poslanecké sněmovny. Bude-li to Vondráček z ANO, je jasné, že znovu navrhne Babiše.

Prosté.

Pokud by totiž poslanci byli hazardéři a nedali Babišovi podporu ve třetím případě, prezident Sněmovnu rozpustí a vypíše nové volby.

Ze strohosti postupu je jasné, že klíčem je ten počátek uskutečnění a řádné ukončení ustavující schůze Poslanecké Sněmovny.

Je dobře, že Babiš usoudil, že nemá smysl se ponižovat a je třeba do toho bouchnout.

Že první menšinová vláda nemusí důvěru získat je pravděpodobné, ale bude –li složena kvalitně, začne tlak veřejnosti, aby ostatní strany hledali také kompomis.

A otevřeně řečeno, už nikdo si asi nedovede představit, že i kdyby i napodruhé Babišova vláda důvěru nezískala, nezíská jí ani napotřetí.

To by voliči stranám, které se z kapricu proti vytvoření vlády postavili, neodpustili odpustili.

Takže přátelé. Hlavní je, aby proběhla perfektně ustavující schůze.

A tady je třeba umět počítat.

Bez dohody s ANO vzhledem k vzájemnému ideologickému nepřátelství na straně opozice, nebude například Okamura místopředsedou Sněmovny a nebude ani Filip místopředsedou sněmovny.

Lze samozřejmě chápat, že pravice by radši tolerovala donekonečna dosavadní zbankrotovanou vládu Bohuslava Sobotky, třeba měsíce, ale emoce budou pracovat.

Okamura, který dnes vyskakoval jako japonský čertík a prohlašoval, že nepodpoří Babiše je v postavení, že kromě Babiše se ním nikdo vážněji z opozice nebaví a ještě rád těch svých 20 hlasů pro Vondráčka přihodí, tak, aby se jako se sám, stal místopředsedou Sněmovny.

Asi tak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…