Jiří Vyvadil: Jsem rád, že alespoň jednou mohu pochválit Sobotku…

03.08.2015 13:48

Bohuslava Sobotku za zahraniční politiku často kritizuji. Chvílemi mechanické přebírání toho, co se urodilo ve Washingtonu mě dráždí, tak jak mě před rokem 1989 dráždilo nohsledování Moskvy.

Jiří Vyvadil: Jsem rád, že alespoň jednou mohu pochválit Sobotku…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Nesouhlasím ani s jeho pojetím silné jednotné zahraniční politiky, protože ta uvrhla geopolitickým střetem s Ruskem Evropskou unii do další z mnoha krizí, ze které se jen tak nevzpamatuje a jedním z řešení je výměna evropských politiků, které ji tam uvrhli…

Na druhé straně nevidím řešení v šibenicích a komické jsou i výzvy ke svržení Sobotkovy vlády subjekty, které by ve volbách dosáhli tak 0,01%, případně u Okamury 1,5%.

Co je jasné, že proudy desetitisíců, ba statisíců uprchlíků hned tak neskončí a hledají se řešení.

V rámci svého obdivu k jednotné Evropě, která je předpokládám neudržitelná v představách našich lidí, zmínil v sobotním Právu i myšlenku evropské armády…

Že onen masivní mnohasettisícový proud při zachování jednotné vnější schengenské hranice je možné zvládnout jen vytvořením až 20 – 50 ti tisícového  vojensko – policejního sboru je nepochybné a sám jsem minulý týden po takové možnosti volal.

Jednoduchá řešení okamurovského  typu bojkotem kebabu či venčením psů v teplickém parku  nic pochopitelně nevyřeší.

Ale myšlenka speciálního evropského protiemigračního vojensko- policejního sboru  je rozhodně nosná.

Česko – a to je třeba stále opakovat – rozhodně není zemí, kde by uprchlíci z dnes módně užívaného sousloví kulturně odlišného světa, chtěli získat azyl.

Zatímco v Německu od začátku roku požádalo o azyl 302 415 žadatelů, v Česku požádalo z kulturně odlišných zemí za stejné období jen 64, z toho 50 ze Sýrie a 14 z Afganistánu. Kapka v moři.

A i ti v Bělé pod Bezdězem ne a ne požádat u nás o azyl nechtějí. Prostě, šetří si tuto možnost až na svou konečnou, a tou je především Německo. Česko je fakt neláká a nikdy lákat nebude. Nemluvíme tady anglicky, máme chudinský sociální systém naprosto nesrovnatelný se západními zeměmi, zejména Německem, nemají zde usazené soukmenovce.

Přesto by premiér zabodoval, pokud by nechal tuto myšlenku odborně zpracovat a začal za ní v Bruselu bojovat.

Kdyby se jí podařilo prosadit, alespoň něco by EU rozumného uskutečnila…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…