Jiří Vyvadil: Koho chce podporovat skupina „Chceme jiné Česko, jinou Evropu, jiný svět“ (1. část)

31.08.2016 20:18

Začalo nám opět volební třeštění a tisíce kandidátů na členy krajských zastupitelstev či senátorů vyráží do boje.

Jiří Vyvadil: Koho chce podporovat skupina „Chceme jiné Česko, jinou Evropu, jiný svět“ (1. část)
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Naše facebooková skupina „Chceme jiné Česko, jinou Evropu, jiný svět“ volně navazuje na jiné,  zejména Přátele Ruska v České republice, která se už dostala do obecného povědomí a dopady její činnosti sledujeme u nás, ale i v cizině. Úspěšnou je například i skupina „ S Kalouskem se nebaví“, „Občané proti fašismu nejen na Ukrajině, ale i u nás“ či „Turecko do naší civilizace nepatří… „

Přesto skupina „Chceme jiné Česko, jinou Evropu, jiný svět“ představuje jakousi syntézu, které by se chtěla přetvořit v průraznou politicko -občankou platformu  měnící tuto zem a jejím prostřednictvím i Evropu a svět kolem nás.

Co v žádném případě nechceme být omezenou stranickou platformou, nenávistnou a škodící, ale platformou, jejímž základním úkolem je postavit se mainstreamu a stávajícímu establishmentu, u nás i v cizině.

Svět je těhotný změnami a nové se rodí nejen v nových politických uskupeních, ale často i v těch letitých. Příkladem jsou nám nepochybně v současné době Spojené státy americké, kde uprostřed zdánlivě zkostnatělých dvou stran demokratů a republikánů  vyrostly dva lídři, kteří chtěli Americe i světu přinést jiný svět Donald Trump i  Bernie Sanders…

Proti tomu novému však se mobilizuje až formace vrcholné korupce, přitakávání válce v podobě snad nejodpudivější kandidátky na prezidenta USA Hillary Clinton.
I Evropa zažívá boj proti zastaralému a zahnívajícímu. Začal skvělým výsledkem Brexitu, kdy se Velká Británie rozhodla opustit překonanou  Evropskou unii a už první kroky ukazují skvělý nárůst cestovního ruchu, příliv investic a vzedmutí pozitivních nálad. Ale nejen to. Velká Británie pod vedením Davida Camerona byla hrozivým válečným jestřábem namířeným proti Rusku. Je skvělé, že Cameron odešel, protože jeho nástupkyně May už o tomto víkendu chce s Vladimírem Putinem v Číně na okraji jednání států G 20 otevřít mnohaleté nánosy nepřátelství.

A Samozřejmě po celé Evropě se rodí kritické myšlení proti přežilému: v Itálii Hnutí 5 hvězd i Liga severu, ve Francii Národní  fronta, v Německu Alternativa pro Německo atd., Strana pro svobodu Holanďana de Wilderse, Řecká Syriza i španělští Podemos …atd. atd.

U našeho blízkého jižního souseda, s nímž jsme v dobrém i zlém sdíleli staletí – Rakousku budeme mít možná už v říjnu nového prezidenta za stranu Svobodných…pana Hofera…Bylo by to skvělé…

V Česku je situace zvláštní. Na jedné straně vzniklo uskupení, které se vymezuje proti všem nepořádkům po roce 1989, ale na druhé straně jeho lídr Andrej Babiš je z podnikatelského hlediska tím nejparadoxnějším produktem oné doby, doby leštění klik, korupce a neexistence práva. V mnohém lze s ním souhlasit, ale v mnohém je  třeba jej kategoricky a neúprosně zatlačit do mantinelů práva a slušných pravidel.

Nuže vraťme se k nadcházejícím volbám.

Naše skupina „Chceme jiné Česko, jinou Evropu, jiný svět“ Bude podporovat ty, kteří brojí proti lži, proti nadvládě USA a EU ve prospěch války proti Rusku. Budeme podporovat ty, kteří chtějí zrušit amorální církevní restituce a  v tom má naší podporu jak kandidát na hejtmana za ČSSD Jiří Zimola, tak i Andrej Babiš, budeme podporovat jakékoliv úsilí z vymanění se z nadvlády Německa Angely Merkelové a tady opět musíme podpořit například ANO, ale stejně tak celou řadu odvážných kandidátů typu Jaroslava Foldyny za ČSSD či Michala Haška, stále nejpopulárnějšího hejtmana v zemi.

Oceňujeme,že snad poprvé v historii budou tyto volby, řekněme druhé řádu, vedeny věcnými argumenty a nepůjde o zjednodušený  model spor koalice – opozice…

Ono to bohudík ani nejde. Současná pravicová opozice ODS a TOP 09 je svou minulostí odepsaná. Zkazila vše, na co sáhla…Pokud se uplatní, tak jen proto, že ji ČSSD či ANO vezmou z milosti do party.

Komunistická opozice, je v podstatě kvaziopozice.

Nové myšlenky nemá, napůl souhlasí, napůl nesouhlasí.

Zvítězí-li například ústecký hejtman pan Bubeník, tak ne proto, že KSČM je fromálně v opozici, ale že je hodnocen jako skvělý manažer. A bylo by to dobré a tak trochu pošuk Jarda Foldyna mu doufám bude dělat náměstka.

Koho rozhodně nebudeme podporovat?

Rozhodně nebudeme podporovat v těchto volbách magory a šílence typu Martina Konvičky, Jakuba Jandy, Jiřího Štětiny a Václava Klause mladšího. Opakuji typu…
Naopak, přes levicové ledví autora těchto řádků bude mít u nás vedle prezidenta Miloše Zemana respekt i jeho předchůdce Václav Klaus starší.

Jsme rádi, že máme tyto prezidenty, něco také mohou zvorat. Ale můžeme se jimi uprostřed zatuchlé Evropy i světa pochlubit.

Ač jako zakladateli této skupiny mi nic neříká SPD Tomia Okamury či našich (nikoliv rakouských  - které bych volil) Svobodných pana Macha rozhodně uvítáme, kdy se jako kritická opozice prosadí do krajských zastupitelstev. Upřímně jim držíme palce… Bojujte pánové a dámy. Chce to alespoň 5%. A snažte se rozšířit spektrum zájemců o vás. Poučte se od Marine le Pen či německé Alternativy pro Německo.

Uvítáme, když TOP 09 či ODS zásadně neuspějí.

ČSSD vedená Bohuslavem Sobotkou není nic moc, nicméně přece jenom se mění ekonomicko sociální klima, které ony dvě fundamentalisticky pravicové strany na šest let zmrazily.

Sobotka objektivně skončit musí. Kdyby uměl jazyky, byl by vynikajícím diplomatem. Mluví dlouho a nikdy neřekne nic. 

I za tím Sobotkou je cosi pozitivního, byť pomalu není rozdíl mezi tím jak mluví on a jak profesor Fiala. Oba jsou neskutečně nudní a nezajímaví. Je to nějaká zvláštní odrůda menšinové části brněnských politiků. Na druhé straně je to lepší než „Žít Brno“, kteréžto představitele je možné rovněž spolehlivě zařadit mezi magory typu Konvičky, Jandy a spol.

Takže napoprvé asi tolik. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…