Jiří Vyvadil: Macron vhodil pod NATO rozbušku. Nechme se překvapit…

11.11.2019 21:51

Slovy o mozkové smrti NATO odstartoval Emanuel Macron jistě úmyslně zřejmě největší zásek do života západních struktur, zejména NATO ale i EU. Tento bojový výkřik navázal, na opakovaná prohlášení potřebě úzké spolupráce Evropy s Ruskem, pokud Evropa se nechce propadnout to nicoty francouzský prezident Emanuel Macron.

Jiří Vyvadil: Macron vhodil pod NATO rozbušku. Nechme se překvapit…
Foto: Archiv JV
Popisek: Advokát Jiří Vyvadil

Nejde  vůbec o chvilkové rozmary Emanuela Macrona. Naopak jde o cílevědomou novou zahraniční politiku.

U nás to zapadlo, ale v Radě Evropy Emmanuel Macron vystoupil na zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy s plné pokračování práce ruské delegace v Radě Evropy a jejím Parlamentním shromáždění, a také připomněl ruské „evropanství“: „Plně podporuji volbu, která byla učiněna: zachovat  Ruska v Radě Evropy, protože ruský lid uznává evropský humanismus, protože se podílel na jeho vytváření, protože geografie, historie a kultura Ruska jsou ve své podstatě evropské,“ prohlásil.

Jasné?

Stejně tak ve svém pravidelném každoročním setkání s diplomaty na adresu Ruska pronesl: A od pádu berlínské zdi, jsme vystavěli naše vztahy na základě  nedůvěry k Rusku prostřednictvím celé řady nedorozumění. Jestliže chci přehodnotit tyto vztahy, nedělám to ze žádné naivity. Ale jsou tu k tomu zřejmé důvody. My jsme součástí Evropy; Rusko rovněž. Jestliže se nám nepodaří dosáhnout do určité doby něčeho užitečného (zlepšit vztahy) s Ruskem, zůstaneme ve stavu hlubokého neproduktivního napětí.  Budeme nadále vězet v konfliktech v celé Evropě. Evropa bude nadále dějiště strategické bitvy mezi Spojenými státy a Ruskem… Evropa ale už nemůže dál ponechat ochranu své  bezpečnosti jen Spojeným státům. Dnes je na nás, abychom vzali na sebe odpovědnost a zaručili bezpečnost a tudíž evropskou svrchovanost.

Věřím, že musíme vybudovat novou architekturu spočívající na důvěře a bezpečnosti v Evropě, protože evropský kontinent nikdy nebude stabilní, nikdy nebude bezpečný, jestliže nezlepšíme naše vztahy s Ruskem. To není v zájmu některých našich přátel, v tom budiž jasno. Někteří z nich budou naléhat na zavedení nových sankcí proti Rusku, protože je to v jejich zájmu. Ale zcela určitě ne v našem“

Zdálo by se, že po tak otevřených a odvážných slovech, které naprosto mění vztah Západu k Rusku se rozvine intenzivní diskuze, kladná či záporná.

Ale ono nic…Ticho po pěšině. Jakoby nic Macron neřekl.

Tak tedy řekl a vyhodil šrapnel:

NATO se nalézá ve stavu mozkové smrti, protože prezident Spojených států činí politická rozhodnutí bez toho, aby se poradil se svými spojenci, a druhá největší armáda Aliance – turecká – útočí na Kurdy.

No, z pohledu NATO to je asi pravda. Je blbé, když se takovou informaci prezident Francie  až z médií, když má vedle Američanů svá vojska.

A ještě více prokázalo mozkovou smrt NATO, které ukázalo, že celé slavné NATO je mu ukradené.

Ne, že by mi to vadilo. Souhlasím s Trumpem, že NATO je relikt studené  války a jeho podporu chtějí u nás jen jestřábi jako Vondra, Pospíšil a další.

Americká administrativa se proti slovům francouzského prezidenta ihned ohradila a také německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že názor svého kolegy z EU nesdílí. Prohlásila, že dělá „zbytečný povyk“. Našemu Babišovi naopak nejsou ty myšlenky nijak cizí.

No i tento výrok Angely Merkelové dokazuje, že NATO už je v podstatě odepsané a bude třeba hledat nějaké jiné mechanismy.

Samozřejmě spolupráce s Ruskem, jak chce Macron, by vyvolala vyvolá u Poláků, zemí Pobaltí  a dalších téměř rozvrat. Ale Turecko, možná Řecko, Maďarsko, Itálie by se patrně nezlobili.

V každém případě tyto úvahy jsou předčasné z hlediska možné realizace, ale rozhodně nejsou předčasné z hlediska budoucích úvah.

Konec konců, pokud zvítězí příští rok Donald Trumpa, jeho názor na pokojnou spolupráci s Ruskem je známý. A vyjadřoval se tak i na zasedáních NATO.A stejně tak Macron po odchodu Británie z Evropy by se jistě těšil na vytvoření evropské armády.

Prosincový summit v NATO bude zřejmě bouřlivý. Nechme se překvapit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…