Jiří Vyvadil: Miloš Zeman si hraje s ohněm. A to je dobře

15.12.2013 7:32

Miloš Zeman si vyzdravil pochroumané koleno, vzpamatoval se z debaklu své SPOZ i nepodařeného puče svého vyvolence v ČSSD a rozhodl se opět míchat kartami, zejména se vměšovat do jmenování vlády.

Jiří Vyvadil: Miloš Zeman si hraje s ohněm. A to je dobře
Foto: Archiv JV
Popisek: Advokát Jiří Vyvadil

A vše doprovodil jedním ze svých bodrých bonmotů, že by nikdy nejmenoval Martina Stropnického ministrem obrany, protože by to byl nová Kateřina Peak. Díky za jeho bonmoty. Ty ho potápějí a nakonec i potopí.

Miloš Zeman byl zvolen v době rozhořčené prosazením nelegitimních církevních restitucí, zvyšováním daní a tupými škrty podvazující životní úroveň. Toto vakuum a potřebu změny vyplnil nadmíru. A nemohl nezvítězit. A mnohými byl brán jako spasitel.

Jenže málo co trvá jako pocity a emoce v politice… Mohl stavět na tom co získal, ale on se programově rozhodl dráždit a popouzet. A nijak nepostřehl, že se doba a hráči  změnili.

Chce hrát znovu prim a rozhodl se aktivně ovlivňovat složení vlády. Martin  Stropnický buď nepochopil, že si téměř fanaticky přeje, aby více bojoval o post ministra zahraničí – vždyť byl přece takový skvělý diplomat, a nebo to pochopil a prostě se jen ozval, že jej Zeman vzal do úst. A na rozdíl od představitelů ČSSD, kteří připomínají ustrašené králíky,  naprosto jasně : Zemane, nejsem nýmand.  

Zeman se však zřejmě nedá a bude dál zapalovat ohníčky  svých představ… A to je dobře…

Skutečně si přeji, aby například Zaorálka odmítl jmenovat ministrem zahraničí…A přeji si, aby Bohuslav Sobotka, který momentálně ustupuje všude, kde může, se konečně musel postavit jako chlap. Ale nejen to, přeji si,  aby i Stropnického odmítl jmenovat ministrem obrany…

A věci se konečně musí rozetnout.

Naše Ústava je od počátku budována z hlediska výkonných pravomocí státu na souběžném působení poloprezidentského a polokancléřského systému. A záleželo na síle prezidenta či premiéra, kdo měl navrch.  Zcela nesporně se přímou volbou změnila legitimita prezidenta. Neodvíjí ji od zákonodárných sborů (čti politických stran), ale přímo od lidu.

Když trochu fanatický Polčák před půl rokem začal tvořit svou změnu Ústavy ohledně prezidentských pravomocí, působilo to trapně účelově. Co taky chtít od stoupence Karla Schwarzenberga?

Ale i to se mění… Doba nepotřebuje mesiáše. Tyto  volby a ty poměrně jasně daly hlas stranám kritiky a změny stávajícího. Ale teď už mesiáše potřeba není. A nepotřebuje jej ani levice. Rozhodně její hlas bude silnější jak u vládní – ČSSD, tak u opoziční – komunistů… Prezident už je jen od toho, aby pomáhal a nikoliv rozděloval.

Chce-li si Miloš Zeman hrát s ohněm, a nechce-li pochopit, že se teď  od něj požaduje uměřenost a vstřícnost, jeho chyba…Může se popálit…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Vyvadil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…