Jiří Vyvadil: NATO směřuje celou Evropu, ba celý svět k vojenskému konfliktu

31.08.2014 18:43

Prohlášení hnutí Přátel Ruska v České republice k možnosti zřízení vojenských základen NATO v České republice.

Jiří Vyvadil: NATO směřuje celou Evropu, ba celý svět k vojenskému konfliktu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

V souvislosti s nadcházající vrcholnou schůzkou členských zemí NATO diskutují představitelé České republiky otázku souhlasu s vytvářením základen NATO na hraničních území NATO a Ruska. Některé státy, zejména pobaltské a Polsko silně podporují jejich vybudování. V českém veřejném prostoru se k myšlence vybudování vojenské základy NATO oficiálně nehlásí žádná z vládních stran, když militaristické postoje TOP 09 a ODS jsou obvyklé. Mediálně opět – jako vždy -  sílí hlasy z kulturní sféry, např. Václava Marhoula či  Pavlíny Filipovské (známé tím, že se socialistickým optimismem vyjadřovala v jedné své písni  víru, že v 66 už dávno bude mír) kteří razantně požadují vybudování podobné základny na území ČR.

Naše hnutí vychází z toho, že NATO, jakkoliv formálně chápané jako obranná vojenská organizace, v posledních 25 letech se ať již samo, či prostřednictvím svých jednotlivých členů podílelo na desítkách vojenských operacích, které ve svých ať již bezprostředních či následných důsledcích učinilo svět nebezpečným stále více směřujícím k regionálním, ba světovým konfliktům.

Bestiální  bombardování Jugoslávie, válka v Iráku, Afganistánu, v Libyi vytvářejí stav, kdy desítky, ba stovky tisíců nevinných byly zavražděni, ale výsledek je jediný : zmar, nenávist, nedůvěra a mnohem větší nestabilita.

Snad nejzávažnějším aktem v posledním roce je vyvolání krize na Ukrajině. Evropská unie, Spojené stráty americké a Severoatlanický pakt zásadním způsobem podpořili státní převrat proti prezidentu této země, podpořili nejreakčnější síly země dovolávající se fašistických kořenů a v zájmu geopolitického střetu s Ruskou federací ženou  celou Evropu na hazard...k vojenskému konfliktu.

Těmto silám je třeba nastavit zrcadlo.

Evropa se může vrátit k pokojnému a mírovému soužití, avšak váleční jestřábi v NATO, EU  musí být umlčeni.

Čeští umělci, jak známo, po roce 1989 jakoby ztratili svéprávnost. Ti, kteří tak či onak podporovali minulý režim se náhle stali předními bojovníky proti němu.

Ačkoliv si Pavlína Filipovská přála již pro rok 1966 na celém světě mír, nyní se zřejmě rozhodla pro válku.

Přátelé Ruska v České republice jsou naopak přesvědčeni, že se NATO v posledním roce opět vrátilo ke své agresivní útočné podobě a pokládají za nezbytné, aby Česká republika z tohoto uskupení vystoupila.

Vidíme před sebou alternativu neutrality Rakouska, které se pokojně bez hysterie soustřeďuje na své normální mírové žití a které se vyznačuje jednou z nejvyšších životních úrovní v Evropě. Rakousko neznepokojuje Rusko, Rakousko naopak znepokojuje možnost nárůstu základen NATO, které jej ohrožují přirozeným soustředěním vojenské reakce Ruska na ně.

Česká republika by rozhodně měla přehodnotit svou účast v tomto vojenském paktu a minimálně a tento dnes jasně agresivní útočný pakt opustit.

NATO směřuje celou Evropu, ba celý svět k vojenskému konfliktu.

Že to nechápe Pavlína Filipovská – kdysi naivní socialistická pacifistka Novotnovského typu - je pochopitelné. A že to nechápe Václav Marhoul – jehož silnou vášní je válka, vojenství, zabíjení (pokud možno v přítomnosti kamer) je snad ještě pochopitelnější.

Přátelé Ruska v České republice však České republice přejí něco zcela jiného: mír, pohodu a harmonii.

Proto vystoupení z NATO pokládají za jedinou rozumnou alternativou.

JUDr. Jiří Vyvadil, zakladatel hnutí 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Vyvadil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…