Jiří Vyvadil: Od hysterie Schwarzenberga k hysterii Konvičky a Okamury

05.07.2015 15:04

Řekl bych, že to, co prožíváme v našem mediálně-politickém prostoru poslední rok, dva, je fakt na hlavu. Nejdříve havlisté vedeni Karlem Schwarzenbergem a spol. vyšilovali na téma ruských tanků, které se nově zakopávají někde u Václavského náměstí a připravují se na nové ostřelování Muzea. Válka s Ruskem byla podle nich na spadnutí a Rusko bylo už už připraveno zaútočit. Hysterie médií neznala mezí a bojovný ryk protiruského tažení se nesl nad českou kotlinou a moravskou nížinou.

Jiří Vyvadil: Od hysterie Schwarzenberga k hysterii Konvičky a Okamury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Jenže Rusové jako na potvoru nestojí ani o zhroucenou Ukrajinu, ba dokonce odmítají připojit Novorosijsko a už vůbec - darebáci jedni - nevyslali jedinou raketu na území NATO.

Vše jednou končí… Když je nápad tak  pitomý, dříve či později přestane táhnout. Schwarzenbergové, ti evropští i naši,  se budou muset s smířit: Válka s Ruskem nebude.

Zatímco hysterie ohledně Ruska byla od počátku obrovskou pitomostí, hrozba islamismu a islámského státu je zčásti velmi reálná. Každodenní výjevy z masových brutálních poprav a podřezávání hrdel skutečně nikoho nemůže nechat chladným, byť zejména v současné době jsou jen vrcholem ledovcem narůstající náboženské války mezi stoupenci jednotlivých odvětvími islámu. Stejně tak Češi se znepokojením sledují aktivitu islámského terorismu zejména v západoevropských zemích, kde se po desetiletí usazovaly často jako součást politiky tamějších vlád statisíce muslimů, kteří se často ve 3. generaci s nadšením nechávají inspirovat brutálními metodami islamistů.

Přesto jsou Konvičkovci i  Okamurovci zčásti (opravdu ovšem jen zčásti) stejní hysterici jako havlisté.

Ignorují naprostou racionalitu této migrační vlny.

Tak jako naši emigranti po roce 1968 prchali za lepším, míněno ekonomicky i podmínkami života, stejně tak i ti, kteří již investovali do svého stěhování tisíce dolarů, by byli na hlavu padlí, kdyby chtěli zůstat v této zemičce. Je zajímají země s nejvyšší životní úrovní v rámci EU. Ale nejen to, zajímají je země, kde budou mít již kontakty na rozsáhlou místní migrační komunitu.

Vylučuji, že to může být Česko, a dokonce vytýkám Chovancovi, že nenechává uprchlíky volně dál směřovat na Západ do Německa, Švédska, Holandska či Británie.

Alespoň by se ukázalo, že v Česku z uprchlíků nezůstává ani noha.

A představa Konvičky či Okamury, že zde na Václaváku bude podřezáno 27 hrdel českých ateistů či křesťanů, je stejně nesmyslná jako ty ruské tanky…

Ne, nechci zesměšňovat obavy našich lidí z islámského státu. Je jisté, že bude islámský stát pokračovat ve svém tažení především v islámských zemích a bude bojovat o své prvenství jak mezi džihádistickými skupinami, tak v boji proti sekulárnímu vedení - počínaje Egyptem, přes Irák, Tunisko po Sýrii. Boje budou kruté a stejně tak bude docházet s vysokou pravděpodobností k pokračujícímu islámským terorismu v zemích se silnou islámskou diasporou, počínaje Francií, přes Belgii, konče Británií.

Hovořím-li proto o zčásti nedůvodné hysterii, tak lze souhlasit s jedním: Evropská unie není schopna účinně bránit před návalem uprchlíků a ochrana na vnějších hranicích je naivismem, a proto i udržení bezhraničního schengenského prostoru mezi jednotlivými státy  je nebezpečnou chimérou.

Každý stát, a tedy i Česká republika, se bude muset začít starat sám o sebe, o zajištění svého bezpečí.

To ovšem Konvičkovci a Okamurovci neprosadí. Tomu musí velmi obezřetně naslouchat především vláda a zbavovat se naivních představ o schopnostech EU.

Tato EU končí a vše bude v pohybu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…