Jiří Vyvadil: Polské volby – se povedly. Je to další krok ke konci zahnívající Evropy

26.10.2015 14:59

Ten svět je z hlediska politiky komický. Poláci jako národ jsou mi zcela cizí, jsou na můj vkus extrémně klerikální, velkošovinističtí, až paranoidně protiruští, nevkusně proameričtí...A vždy fanatičtí, ať je to jakýkoliv směr.

Jiří Vyvadil: Polské volby – se povedly. Je to další krok ke konci zahnívající Evropy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Ale to je v pořádku, je to jejich svět. Samozřejmě, že bych v Polsku neměl kohokoliv volit a tím méně bych mohl volit volil prakticky až bigotně katolickou extrémně nacionalistickou stranu Právo a spravedlnost.

Ovšem její triumfální vítězství z hlediska potřeby pokračování v politickém zemětřesení v Evropě, které začalo stejně tak triumfálním vítězstvím protimainstreamové radikálně levicové Syrizy v Řecku je věc, na kterou už půl roku mnohý z nás čeká a mnohý z nás předpokládá, že naopak ve Španělsku zabodují protimainstreamoví radikálně levicoví Podemos a naopak ve Francii by mohla zazářit Narodní fronta Marine Le Pen.

Stávající Evropa je zahnívající a nelidský útvar, podvazující svobodu jednotlivých států, a jakákoliv politická poprava mainstreamových stran, ať již lidoveckých či socialistických je cestou pokroku a změny.

Ale nejen to. Evropa se stala mechanismem monopolu moci Německa a její kancléřky Angely Merkelové a ta zase působí jako převodová páka zájmů USA.

Za posledních 10 let se Merkelové podařilo zničit vše: blokuje politikou tupých škrtů hospodářství zemí s jinou strukturou a jinými podmínkami, hodlá vrhnout všechny síly a podřídit se smluvním vztahům s USA, byla jedním se spoluorganizátorů násilného puče v Kyjevě zvaného majdan, který skončil – jak jinak rozvratem země, ne nepodobnému procesu odstraňování Kadáfího či Hussajna. Co jí doufejme srazí vaz, jsou nekončící proudy uprchlíků, za jejichž vznik nepochybně mohou především agresivní války Západu, ale které nyní uvolnila svou politikou otevřené náruče.

Merkelová musí pryč

A v tomto smyslu vítězství strany Právo a spravedlnost je osobní porážkou Angely Merkelové, která v minulosti dělala vše proto, aby v Polsku zvítězil Tusk. A Právo a spravedlnost jí za to půjde po krku.

V situaci, kdy už nejde o jakási plytká slova a výzvy k odchodu z EU, ale kdy jde o to reálně zbavit Evropu nefunkčních institucí jako je Evropská komise, Evropský parlament, statisíce úředníků na ně nabalených a kdy národy velmi vážně začínají uvažovat, jak dál,je vítězství Práva a spravedlnosti dar z nebes a to říkám jako ateista.

Samozřejmě, že zde všichni budeme v Evropě i nadále žít, samozřejmě, že asi rádi budeme užívat celní unii případně volný pobyt kapitálu, ale jistě budeme souhlasit se znovuzavedením pohraniční stráže a kontroly hranic.

Ale nejen to

Začněme hledat nové vize a nové uspořádání

Přemýšlejme velkoryse: vytvořme gigantické neformální uskupení od Lisabonu po Vladivostok. A do čela postavme dva spoluprezidenty: Ten jeden je jasný : Vladimír Putin, ten za Evropu se bude složitě vybírat, protože Merkelová, předpokládejme do roka padne a všichni ostatní už jsou jen šedivé myši…

Ať tak či onak, nenechme problémy zahnívat a rozbijme tyto struktury.

Věci jdou skvěle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …