Jiří Vyvadil: S Helmutem Schmidtem skončila éra, kdy Západ byl inspirací

11.11.2015 11:09

Budu velmi osobní, ale nemohu jinak, protože Helmut Schmidt byl pro mne osobně nejvýznamnější a nejtvořivější postavou představující Západ, osobnost, jehož poslední vystoupení v Bundestagu před svým svržením znám po 35 letech v některých větách i nazpaměť, osobnost, jehož myšlenky a neskutečná noblesa do poslední chvíle inspirovali Německo a ukazovali přízemnost a nedostatek kreativity nástupců, projevující se zejména, ale nejen u Mutti Merkelové, ale snad ještě trapněji u jeho stranického následovníka za SPD Sigmara Gabriela.

Jiří Vyvadil: S Helmutem Schmidtem skončila éra, kdy Západ byl inspirací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Helmut Schmitt byl gigantem, byl představitelem moderního Německa, které si je vědomo své historické odpovědnosti za zločiny fašismu a hledalo pozitivní mírové uspořádání Evropy a světa pro všechny.

I proto logicky byl jedním z těch, kdo se v posledních dvou letech ostře postavil proti snahám Angely Merkelové vyvolat novou válku s Ruskem a podpořil výzvu 500 nejvýznamnějších osobností německého života včetně několika kancléřů a prezidentů proti puči v Kyjevě a pokusů na geopolitický konflikt s Ruskem.

Bylo kouzelné jej vidět v jednom televizním tuším hodinovém  rozhovoru, kdy v situaci, kdy němečtí jestřábi volali o anexi Krymu, jak s cigaretou v rukách nonšalantně pravil, že Krym byl pochopitelně vždycky ruský…A když mu moderátorka opáčila, že profesoři práva hovoří o anexi, laškovně podotknul, že právníci toho namluví.

Ano, stojí za to ještě připomenout, že zřejmě na adresu ostudy české diplomacie komisaře pro rozšíření EU řekl: Jen idiot může přijít na myšlenku, že Ukrajina či Gruzie, by se měly stát součástí Evropy a po vzoru svého přátele(byť republikána) Kissingera hovořil o potřebě  finlandizace Evropy.

A nebyl to jen on : Celá ta moudrá generace vůdců evropského západního světa, počínaje opět Schmidtovým přítelem francouzským prezidentem Valérie Giscard d´Estaingem, jeho následovníkem Sarkozzym, či posledním a velmi úspěšným německým kancléřem za SPD Gerhardem Schrödrem, který se ostře postavil Bushovi ml. proti jeho válce v Iráku, odešla.

Zůstali nezodpovědní a nefundovaní hazardéři, kteří si začali myslet, že mohou vše a najednou zjišťují, že Západ, EU se jim rozvrací pod rukami a logicky neví, co s tím.

I to je malý střípek do mozaiky poznání, proč nové politické hnutí „ Přátelé změny“, jehož prohlášení vyjde symbolicky 17. 11. 2015 se odvrací od Západu coby nositele  nových vizí a budoucností a ponechá v našem programu zejména EU, ale i NATO jen jaké si dočasné místo pro administrativní vyřízení pozůstalosti zanikajícího, ale již neperspektivního útvaru zvaného EU a NATO.

Co má přijít, přijde.

Zatímco v době mého mládí byl Západ velmi rozumný a například ve spolupráci se Sovětským svazem před, ale zejména po nástupu Gorbačova, velmi konstruktivní, dnes Západ dostává každý den políček za políčkem a zaslouženě za svou politiku arogance a nedomyšlenosti.

Začalo to všemi tragickými válkami v Iráku, Libyii, Afganistánu, pokračovalo  nakonec idiotským, ale pro Západ zoufalým pokusem porazit Rusko pučem v Kyjevě, což mimo jiné vede k miliónovým proudům uprchlíků, které západní Evropu rozvrátí.

Je to logické a nevyhnutelné.

Pro Českou republiku to znamená jediné : Západ už neposkytuje žádnou ochranu, žádnou jistotu, žádnou reálnou bezpečnost. Neexistuje dnes jediný západní politik, který by měl vizi a který by mohl Evropu stabilizovat a společně s Ruskem ji dovést k míru, harmonii  a spolupráci.

Není na koho obrátit, je to jen smečka navzájem se napadajících postav, které nechápou, že jim ujel vlak a už jen šíří destrukci a chaos.

Česko musí být připraveno na tyto procesy a připravovat se na ně. Česko si musí chránit své hranice a své zájmy a hledat moudré ukotvení v nových institucích, zřejmě na půdorysu nová Evropa – nové Rusko.

Ti staří pánové v čele s Helmutem Schmidtem by této strategii jistě porozuměli.

Pane kancléři Helmute Schmidte, moc Vám za vše děkuji…

Bohužel už to bez Vás půjde jinými cestami a zřejmě v jejich průběhu Německo bude opět muset být pomyslně poraženo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Čínský prezident na cestách v Evropě

13:57 Jiří Paroubek: Čínský prezident na cestách v Evropě

Čínský prezident Xi se po několika letech vydal na návštěvu Francie. Oplatil tak nedávnou návštěvu f…